Garanterer for norske Kaupthing-kunder

Kristin Halvorsen er innstilt på å garantere for innskuddene til Kaupthings norske kunder.

Det sier finansminister Kristin Halvorsen under en tale på Sparebankforeningens årsmøte på Oslo Plaza torsdag formiddag.

- Siden det er uklarhet rundt om Island vil garantere for norske innskudd, vil jeg gjøre det klart for alle norske Kaupthing-kunder at deres penger er trygge. Vi vil garantere for innskuddene dersom ikke Island gjør det, sier hun til E24.

Her er Finansdepartementets garanti til Kaupthing-kundene.

E24-debattant: Hva med Skandiabanken?
(Obs! Forumet er kliss nytt og fortsatt under utvikling...)

Les også: Island stenger børsen

Kaupthing ble i natt overtatt av den islandske staten, men det har vært usikkert hva som skjer med innskuddene til kundene til den norske virksomheten siden den islandske staten bare har garantert for innskuddene på Island.

Kunder i norske Kaupthing har vært dekket av Islands sikringsfond for de første 20.000 euroene, mens det norske Banksikringsfondet har garantert for innskudd fra 20.000 euro opp til 2 millioner kroner.

Det har vært heftet stor usikkerhet rundt hvorvidt det islandske sikringsfondet ville garantere for innskuddene til utenlandske innskytere, men det har vært klart at Island ikke har hatt muskler til på dekke alle utenlandske innskudd.

Storbritannia meldte onsdag et det planlegger å saksøke Island på grunn av problemene rundt innskuddene britiske kunder har i Islands banker i Storbritannia.

Les også: Britene vil saksøke Island etter bankkollaps

Glad for løsning

I tillegg til Kaupthings problemer har Glitnir Bank i Norge fått en nødlån på 5 milliarder kroner av Bankenes sikringsfond og samtidig er banken lagt ut for salg. Kundene i Glitnir Bank i Norge er dekket av det norske sikringsfondet opp til 2 millioner kroner.

- Jeg er veldig glad for den løsningen som banksikringsfondet har kommet til for Glitnir. Det viser at fondet fungerer i en periode med stor turbulens, det gir tillit til at vi kan håndtere de krevende situasjonene vi kan komme opp i, sier Halvorsen.

Informasjonsrådgiver Signe Bunkholt Sæther i Finansdepartementet kunne ved halv ti-tiden ikke utdype hvilken planer departementet har for å sikre kundenes innskudd.

Halvorsen prøver å roe ned bekymrede norske bankkunder, og sier under talen at det er ingen grunn til å tro at bankkrisen vil bli like ille som på 90-tallet.

Les også: Tar kontroll over Kaupthing

Les også: Glitnir får kriselån av Bankenes sikringsfond

Flere nyheter på E24.

På forsiden nå