Glitnir får kriselån av Bankenes sikringsfond

Glitnirs bank i Norge får 5 milliarder kroner i støttetiltak.

Glitnir Bank i Norge får kriselån på 5 milliarder kroner fra Bankenes sikringsfond i Norge, opplyser banken i en pressemelding. Ifølge banken sikrer dette tilstrekkelig likviditet.

- Glitnir Bank ASA er sikret likviditet gjennom støttetiltak fra Bankenes sikringsfond på til sammen 5 milliarder kroner, sier administrerende direktør Morten Bjørnsen i Glitnir Bank i en pressemelding.

Det settes samtidig i gang et arbeid med å selge banken.

- Gitt situasjonen er dette en god løsning for kundene, de ansatte og det norske finansmarkedet, sier Bjørnsen i pressemeldingen.

- Får tid

- Dette betyr at banken får tid til å gjøre det den må fremover, sier informasjonsdirektør i Bankens sikringsfond, Per Oskar Figenschou, til E24.

Sammen med resten av styret i Bankenes sikringsfond var han onsdag kveld med på å gjøre beslutningen om at sikringsfondet skulle gå inn og støtte Glitnir Bank i Norge med et milliardbeløp.

Det ligger ikke an til at Sikringsfondet vil gå inn med mer enn støttetiltakene som så langt er gitt på til sammen 5 milliarder kroner.

- Vi mener dette er tilstrekkelig for å finne en løsning for Glitnir Bank, og det er derfor ikke planlagt ytterligere støttetiltak, utdyper Figenschou.

Krise på Island

Mandag i forrige uke gikk den første islandske giganten Glitnir overende, og staten måtte oveta bankens virksomhet på Island. Markedet hadde mistet tilliten til banken, og den klarte ikke lenger å finansiere seg i markedet.

Onsdag denne uken tok staten kontroll over Landsbanki, og natt til torsdag ble det klart at også den tredje store islandske banken, Kaupthing, måtte reddes av staten. Statsministeren på Island har sagt at bankenes virksomhet i utlandet er for stor for landets økonomi, og at den islandske staten risikerer å gå konkurs.

Nå sliter altså også Glitnir Bank i Norge med å finansiere seg, og må ha støtte fra Bankenes sikrinsfond.

Styret og administrasjonen i den norske banken Glitnir Bank har gått i dialog med Kredittilsynet for å finne en løsning på situasjonen, opplyser banken.

- Glitnir Bank og Kredittilsynet har sammen med Bankenes sikringsfond funnet en løsning som gitt situasjonen er til beste for både ansatte, kunder og det norske finansmarkedet. Samarbeidet har fungert godt, sier administrerende direktør Morten Bjørnsen i Glitnir Bank.

Norsk bank

Glitnir Bank er ikke en filial av den islandske banken, men en norsk bank med norsk konsesjon. Banken er dermed tilknyttet Bankenes sikringsfond og alle innskudd opp til to millioner kroner er sikret.

Glitnir Banks administrasjon har fått mandat fra eieren til å selge banken. Arctic Securities ved Jon Gunnar Pedersen er engasjert som rådgiver i forbindelse med salget.

- Prosessen med å finne en kjøper til banken er i gang. Vi har som ambisjon å få en snarlig avklaring. Det vil bli lagt vekt på å finne en eier som kan bygge videre på de verdiene som er skapt i banken, sier Bjørnsen.

Les flere økonominyheter på E24.no

På forsiden nå