Reddet 1,5 mill fra Kaupthing Edge

Marianne Mittet hadde tidenes timing og reddet sparepengene sine i går kveld.
<b>MANGLER 1,5 MILL:</b> Marianne Mittet lurer på hvor hennes 1,5 mill er blitt av.
MANGLER 1,5 MILL: Marianne Mittet lurer på hvor hennes 1,5 mill er blitt av.

Natt til torsdag ble banken Kaupthing overtatt av den islandske staten for å unngå konkurs.

Les også: Tar kontroll over Kaupthing

Kaupthing har det siste året markedsført seg aktivt med 7 prosent rente på sparekontoen Kaupthing Edge. Men torsdag ble Kaupthings nettbank stengt og ingen kan sette inn eller ta ut penger fra sine Edge-kontoer.

Les også: Kaupthing stenger nettbanken

I siste sekund

Marianne Mittet (innfelt i bildet øverst) har nylig solgt huset sitt og sitter dermed med litt ekstra penger på bok. Nå håper hun at sparepengene ble reddet i siste sekund.

- Jeg hadde 1,5 millioner i Kaupthing Edge inntil i går kveld. Da overførte jeg dem til en annen bank, sier en lettet Mittet til E24.

Marianne Mittet har fulgt ekstra nøye med på nyhetene den siste tiden, etter at gigantbankene på Island en etter en ble truet av konkurs, og nå risikerer å ta med seg hele statens økonomi i dragsuget.

- Først tenkte jeg å overføre dem til Glitnir, som har 8 prosent rente, men så tenkte jeg at islandske banker er islandske banker. Når jeg hørte at Island kan gå konkurs bestemte jeg meg for å flytte pengene, sier Mittet.

- Ikke på konto

Men Marianne Mittet kan ikke puste ut helt ennå.

- Det sto i går at pengene var overført, men de har ikke kommet inn på den nye kontoen ennå. Så jeg håper virkelig at de gikk gjennom, sier Mittet.

Nå prøver hun å finne ut hvor lang tid det vil ta å få pengene inn på konto, og har kontaktet Bankenes betalingssentral, BBS.

- Jeg sjekker nettbanken rimelig ofte, ja, sier Mittet.

Men selv om sparepengene kommer inn på konto, vil de ikke bli værende der lenge.

- Den eneste andre kontoen jeg hadde var Skandiabanken, så jeg flyttet dem dit, men der er det jo bare garantert for 500.000. Derfor har jeg søkt om konto i Landkreditt og skal få overført dem dit fortest mulig.

Stoler på norske banker

Mittet har tillit til at de norske bankene vil klare seg gjennom krisen.

- Fra nå av blir det kun norske banker på meg, sier Mittet til E24.

Nå lurer hun på hva som vil skje med rentene på pengene hun hadde hos Kaupthing.

- Jeg sendte e-post i går kveld og ba om å få stenge kontoen og få utbetalt rentene, men jeg har ikke hørt noe, sier Mittet.

Administrerende direktør Arne Hyttnes i Sparebankforeningen, som administrerer Bankenes sikringsfond, har svarene.

- Etter loven har vi tre måneder på å utbetale, men vi sikter på å klare det veldig mye raskere enn det. Det kommer også an på hvordan situasjonen er i den enkelte bank. De første 20.000 euro regner vi med å få ut ganske raskt, men noen dager vil det jo gå, sier Hyttnes til E24.

Men kundene får ingen rente på pengene i tiden mellom bankens konkurs og utbetaling.

- Nei den renten er nok null. Sikringsfondet garanterer ikke for renter på innskuddene etter at banken har gått konkurs, sier Mittet.

Hvordan rammer finanskrisen deg? Tips E24!

Les mer om finanskrisen på E24.no

På forsiden nå