Skadeskutt Ronaldo

SAITAMA (VG) (Brasil - Tyrkia 1-0) 19 minutter etter at han tuppet Brasil til VM-finalen, ble leggsmertene for store for Ronaldo.
Spissen ga et utvetydig tegn til trener Luiz Felipe Scolari. Han ville ut. Scolari lyttet med en gang. Han ville ikke ta noen sjanser med tanke på finalen, selv om semifinalen langtfra var avgjort.

I tillegg til lårskaden Ronaldo slet med foran semifinalen, ble han rammet av muskeltretthet på baksiden av begge leggene, i tykkleggmuskelen.


Mest sliten av alle

- Jeg hadde vondt, sa han etterpå - uten å gjøre noe mer ut av det. Men det er neppe noen som har et sterkere ønske om å vinne VM enn denne mannen, og han forlater ikke en semifinale på stillingen 1-0 hvis ikke smertene er betydelige.

I dag er planen at angriperen tar det helt rolig, med massasje og svømmebasseng-trening. Også fredag og lørdag vil han trene veldig lett.

- Alt handler om å hvile og hente seg inn igjen fram mot finalen, sier Ronaldo. Han er fysisk nedkjørt. Etter tre år med store skadeproblemer er grunntreningen svært begrenset, og VM-programmet blir for hardt for kroppen hans. Han sier selv av at han er den slitneste av alle Brasil-spillerne.

Det syntes også i gårsdagens semifinale. Da han ikke var involvert i spillet, hvilte han. Omtrent aldri jaget han ballen, han var fritatt for alle defensive oppgaver. Alle krefter skulle spares til de rette øyeblikkene. Og plutselig slo han til: Fire minutter ut i 2. omgang vendte han bort Bulent, krummet nakken, satte fart inn i 16-meteren og tuppet ballen forbi en forfjamset Rustu i Tyrkias mål. Enkelt. Vakkert. Nådeløst.

Innad i Brasil-leiren mener man nå at Ronaldo spiller på 60-70 prosent av sin kapasitet. Likevel har han stått bak seks mål, og er fantastisk viktig for dette laget.

- Jeg har sett Romario score slike mål, men har ikke hatt noen spesialleksjon hos ham, gliste Ronaldo, den eneste spilleren som ble hentet opp på et podium for å snakke til pressen.

- Jeg bare grep sjansen da den bød seg. Det var et mål for hele laget, det viktigste målet i min karriere, sier Ronaldo om sin tiende VM-fulltreffer.


Smertehelvete

Hvis Ronaldo kommer tilbake og vinner VM for Brasil i år vil det være et eventyr, nesten et mirakel - et av det største comebackene fotballverden har sett.

Å reise seg etter sammenbruddet før og under VM-finalen for fire år siden er e´n ting. I tillegg har Ronaldo gjennomgått et tre år langt smertehelvete med skadede knær. Tre uker før VM mente mange at han var for «halvveis» til å være med i VM-troppen.

- Jeg tenker ikke på det som skjedde i finalen i Frankrike. Jeg har lagt den bak meg. Og jeg vil ikke sitte her og legge ut om alle problemene jeg har hatt. Det jeg kan si er at marerittet er over. Hvert mål er en seier, hver gang jeg går ut på banen er en glede, sa Ronaldo i går. PS! Ronaldo syntes det var ekstra deilig å lure Bulent i forkant av scoringen. De to hadde en heftig krangel mot slutten av 1. omgang og i pausen.

- Han slo meg med neven. Ellers ville jeg aldri reagert som jeg gjorde, sier Ronaldo, som altså slo tilbake rett etter pause. Med foten.

På forsiden nå