Finland forbereder seg på euro-sammenbrudd

- Bare et spørsmål om tid, sier Finlands utenriksminister.

<p><b>EURO-KAOS:</b> Utenriksminister Erkki Tuomioja i Finland mener europeiske ledere bør forberede seg på et euro-sammenbrudd. Her er utenriksministeren avbildet under et foredrag i februar.<br/></p>

EURO-KAOS: Utenriksminister Erkki Tuomioja i Finland mener europeiske ledere bør forberede seg på et euro-sammenbrudd. Her er utenriksministeren avbildet under et foredrag i februar.

Europeiske ledere bør først som sist forberede seg på et sammenbrudd i eurosonen, mener Finlands utenriksminister Erkki Tuomioja.

Finland har alt utarbeidet en beredskapsplan for en slik mulighet, sier Tuomioja til den britiske avisen Daily Telegraph.

– Det fins ingen regler for hvordan man kan forlate euroen, men det er bare et tidsspørsmål. Enten sør eller nord vil bryte ut, for denne valuta-tvangstrøyen skaper elendighet for millioner og ødelegger Europas framtid, sier den finske utenriksministeren.

LES OGSÅ: - EU presser Hellas alt for hardt

– Det er en total katastrofe. Vi kommer til å gå tom for penger slik vi nå holder på. Men ingen i Europa vil være den første til å forlate euroen og ta all skylden, sier han.

Bare fire land i eurosonen nyter fortsatt godt av kredittvurderingsbyråenes høyeste rating, og Finland er blant dem. Den politiske veteranen Tuomioja tror EU kan komme styrket ut av et sammenbrudd i eurosonen.

LES OGSÅ: Gresk økonomi falt 6,2 prosent

– Det er ikke alle i Finland som ønsker dette, og det er heller ikke regjeringens ønske. Men vi må være forberedt. Et sammenbrudd i eurosonen vil ikke innebære slutten for EU. Det kan få EU til å fungere bedre, sier han.

LES OGSÅ:

På forsiden nå