Finsk kjernekraft skal redde Norden

Finlands nye atomreaktor skal produsere like mye strøm som 6000 vindmøller.

Finland bygger for tiden et kjernekraftverk i Olkiluoto i sør-Finland. Når kraftverket står ferdig i 2011 vil det produsere like mye strøm som 6000 vindmøller, skriver Dagens Næringsliv.

Den halvstatlige kraftgiganten Fortum står for 25 prosent av investeringen, mens en sammenslutning av kraftkrevende industri spytter i 57 prosent. Det kraftverket som bygges nå vil koste 25 milliarder kroner.

- I Norden har energi vært et konkurransefortrinn for industrien. Nå ser vi at prisene i markedet øker og utjevnes mellom Norden og Europa. Hos oss er det derfor industrien selv om har løftet frem atomkraftprosjektene, sier Carola Tier-Lehtinen til Dagens Næringsliv.

Flere nyheter på E24.

Billig strøm

Kostnadene ved å produsere strøm i nye kjernekraftverk er mellom 35 og 40 øre. Det er betydelig billigere enn kostnadene i gasskraftverk som må rense eksosen for CO2.

Ifølge Tier-Lehtinen mener finske myndigheter at sikkerheten ved avfallsbehandlingen er god nok, men hun forstår at mange er bekymret.

- Spørsmålet er om det ikke er mer etisk for de neste generasjonene å lagre atomavfall enn å produsere energi gjennom fossilt brennstoff som bidrar til alvorlige klimaendringer, sier hun.

Les også Rögnvaldur Hannessons kommentar: Atomkraft ved Oslofjorden

På forsiden nå