FN-rapport anklager Iran for brudd på våpenembargo

Iran har brutt våpenembargoen mot Jemen ved at iranske missiler på direkte eller indirekte vis har funnet veien til Houthi-opprørerne, slår en FN-rapport fast.


<p><b>IRAN ANKLAGET FOR BRUDD PÅ VÅPENEMBARGO:</b> Illustrasjonsbilde av Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif Khonsari.</p>

IRAN ANKLAGET FOR BRUDD PÅ VÅPENEMBARGO: Illustrasjonsbilde av Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif Khonsari.

Rapporten viser til at missiler skutt fra Jemen mot mål i Saudi-Arabia har iransk opprinnelse.

– Panelet har identifisert missilrester, tilhørende militært utstyr og droner av iransk opprinnelse, som har funnet veien til Jemen etter at det ble innført våpenembargo i 2015, konkluderer en gruppe FN-eksperter.

Ekspertene har vært i Saudi-Arabia og foretatt undersøkelser og la fredag fram en 79 sider lang rapport for FNs sikkerhetsråd.

Iran nekter

Iran nekter for å væpne Houthi-opprørerne og anklaget i desember USAs FN-ambassadør Nikki Haley for å legge fram fabrikkerte beviser.

Haley viste da fram rester av et angivelig iransk missil som var skutt mot flyplassen i Riyad i Saudi-Arabia i november.

FN-eksperter som undersøkte de samme restene konkluderte da med at missilene var av en heller ordinær og mye brukt type og konkluderte med at det ikke lot seg gjøre å fastslå hvor de var produsert.

Direkte eller indirekte

Etter å ha besøkt Saudi-Arabia og undersøkt flere rester konkluderer FN-ekspertene nå med at missilene som er avfyrt fra Jemen er av samme konstruksjon som «det iranske Qiam-1-missilet og ganske sikkert er produsert av samme produsent».

Dronene som er funnet er «så å si identiske» med droner som produseres av iranske Hesa, heter det videre i rapporten.

– Iran har ikke satt i verk de nødvendige tiltak for å hindre at Houthi-opprørerne direkte eller indirekte får tilgang på missiler og droner, konkluderer FN-rapporten.

Krigsforbrytelser

Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i mars 2015 i spissen for en USA-støttet regional koalisjon.

Koalisjonen har siden gjennomført tusenvis av flyangrep, minst 10.000 mennesker er ifølge FN drept, skoler og sykehus er bombet i grus og over 3 millioner mennesker er drevet på flukt.

17 millioner mennesker i Jemen er nå avhengige av matvarehjelp utenfra for å overleve, og rundt 7 millioner av dem står ifølge FN på randen av sult.

Amnesty International og Human Rights Watch anklager Saudi-Arabia for mulige krigsforbrytelser i Jemen, og det samme har FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein gjort.

FNs generalsekretær António Guterres har gått hardt ut mot Saudi-Arabia og krever øyeblikkelig stans i landets krigføring i Jemen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå