FN vil ha ny verdensvaluta

Dollarens tid som verdens reservevaluta bør være over, mener Forente nasjoner.
<b>UTFORDRER DOLLAREN: </b> FNs generalsekretær Ban Ki-Moon er mer opptatt av den tredje verden og fremvoksende økonomier en dollarens posisjon som verdens reservevaluta.
UTFORDRER DOLLAREN: FNs generalsekretær Ban Ki-Moon er mer opptatt av den tredje verden og fremvoksende økonomier en dollarens posisjon som verdens reservevaluta.

Forente nasjoner ønsker ikke lenger at dollaren skal være verdens reservevaluta. Det kommer frem i en ny rapport skrevet av FNs avdeling for handel og utvikling (United Nations Conference on Trade and Development, UNCTAD).

- Dollarens rolle i internasjonal handel bør reduseres ved å etablere en ny verdensvaluta som vil beskytte fremvoksende økonomier fra finansiell spekulasjon, skriver UNCTAD.

Ny global sentralbank

UNCTAD mener FN selv bør ta initiativ til, og stå bak, den nye verdensvalutaen.

- FN-land bør komme til enighet om opprettelsen av en ny global sentralbank som kan trykke pengene og holde kontrollen over valutaen og rentenivået til alle medlemslandene, sier forsker og forfatter av rapporten Heiner Flassbeck i UNCTAD, som har hovedkvarter i Geneve, Sveits.

Han mener en global sentralbank vil gjøre økonomien mer stabil for den tredje verden og fremvoksende økonomier.

- Det er en mye større sjanse for å oppnå stabilitet i verdensøkonomien, ikke minst når det gjelder pengepolitikk og rentenivå, hvis vi har en politikk som alle er enige om, sier Flassbeck og legger til:

- Et initiativ på linje med Bretton Woods eller Den europeiske unions pengesystem med euro'en er det vi trenger.

Les også: Frykter dollar-kollaps

- Markedet tar feil om pris

Han mener vi ikke kan overlate til markedet å bestemme prisene på gjeld, valutaer og finansinstrumenter.

- Den viktigste erfaringen og lærdommen fra finanskrisen er at de finansielle markedene ikke klarer å finne riktig pris. Myndigheter blir lurt av forventningene og prisingen til finansmarkedene, som på sin side har vist at de ikke klarer å allokere risiko riktig, og sette en pris på risiko, sier Flassback.

UNCTAD er en 45-år gammel institusjon som ble opprettet av lederen for verdens handelsorganisasjon (World Trade Organization, WTO) og dets tidligere leder Supachai Panitchpakdi.

Les også: USAs underskudd passerer 1.100.000.000.000 dollar

BRIC utforder

Det er særlig BRIC-landene (Brasil, Russland, India og Kina) som har bidratt til å sette diskusjonen om dollarens status på dagsordenen.

Også Russlands president Dmitry Medvedev ønsker en "supernasjonal" utfordrer til dollaren. I tillegg uttalte den kinesiske sentralbanksjefen Zhou Xiaochuan i mars at IMF burde opprette en ny reservevaluta.

Og spekulasjonene har bare økt i takt med at USAs budsjettunderskudd blir stadig større. Dette har gjort landet stadig mer avhengig av utenlandsk finansiering. Kina alene eier nå amerikanske statsobligasjoner for rundt 744 milliarder dollar, eller rundt 4723 milliarder kroner.

Les også:

Flere nyheter på E24

På forsiden nå