- Folk må ta ansvar for egen økonomi

Sentralbanksjefen oppfordrer folk til «ikke å låne opptil hodet».

OPPFORDRER TIL MODERASJON: Sentralbanksjef Øystein Olsen.
OPPFORDRER TIL MODERASJON: Sentralbanksjef Øystein Olsen.

Norges Bank besluttet onsdag å holde styringsrenten uendret.

Sentralbanksjef Øystein Olsen mener det er grunn til bekymringer, slik situasjonen er per dags dato.

- Det er urolige tider i finansmarkedene og det er en økt bekymring for svak økonomisk utvikling internasjonalt, som i sin tur vil påvirke norsk økonomi. Det kan man være litt urolig for, sier Olsen til E24.

Beslutningen om å holde styringsrenten overrasket flere økonomer.

- Sentralbanken tolker den siste utviklingen i internasjonal økonomi som et stort sjokk, sa Kari Due-Andresen, seniorøkonom i Handelsbanken Markets, til E24 rett etter beslutningen.

- Folk må ta ansvar for egen atferd

Olsen advarer folk flest mot å låne over evne, og påpeker at folk må tåle et høyere rentenivå enn det vi har nå.

- Det er så mye positivt i norsk økonomi. Norsk økonomi er så godt rustet til å stå i mot vanskelige tider at jeg synes det ikke er grunn til folk flest å være spesielt urolige. Men de må selvfølgelig selv ta ansvar for egen atferd, ut fra egen økonomi og ut fra det Norges bank har sagt om at man ikke skal låne opptil hodet, og mer enn det man kan tåle med litt høyere rentenivå enn det vi har i dag, forteller sentralbanksjefen.

- Ikke nærheten av 2008

Flere eksperter har spådd en ny finanskrise, den norske sentralbanksjefen mener vi er langt unna en lignende krise som verden opplevde i 2008.

- Vi er heldigvis langt unna den situasjonen vi hadde i 2008, hvor kredittkanaler mellom land og mellom institusjoner nærmest tørket opp. Vi er ikke i nærheten av det nå, poengterer Olsen.

Uendret rente

Onsdag meldte Norges Bank, stikk i strid med egen renteplan, å la styringsrenten være uendret på 2,25 prosent.

Sentralbankens egen renteprognose fra juni sier at renten skulle heves til 2,50 prosent onsdag 10. august.

Sentralbanksjef Øystein Olsen henviste til stigende uro i finansmarkedene som hovedgrunn til at styringsrenten ble stående i ro.

- Den siste tiden har vært preget av tiltakende uro i finansmarkedet og svakere utvikling enn ventet i Europa og i USA. I lys av finansuroen har nedsiderisikoen for at det blir lavere vekst, økt, sa Olsen under dagens pressekonferanse i Norges Banks lokaler i Oslo.

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå