Forhandlingene om kriselån til Hellas trekker ut

Forhandlingene om kriselån fortsetter for grekerne, som møter strenge krav hos kreditorene.

PRESSET: Hellas' finansminister Evangelos Venizelos må overbevise kreditorene om at grekerne har kuttplanene under kontroll.
PRESSET: Hellas' finansminister Evangelos Venizelos må overbevise kreditorene om at grekerne har kuttplanene under kontroll.

Hellas' finansminister Evangelos Venizelos var mandag i en telefonkonferanse med den såkalte troikaen – EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ECB) – om nye kriselån.

Konferansen fortsetter tirsdag kveld etter at et team med tekniske eksperter som er i Aten, møtes, men Venizelos sa at samtalene hadde vært produktive.

– Det er fortsatt noe arbeid som gjenstår. Vi er nær en avtale, sier kilden, en tjenestemann i finansdepartementet i Hellas.

I løpet av konferansen tegnet IMF opp hvilke skritt Hellas må ta for å få tilgang på avdraget på 8 milliarder euro de desperat trenger for å betale lønninger og pensjoner neste måned.

Opp til Hellas

– Ballen er hos grekerne. Å iverksette tiltakene er det avgjørende, sa IMFs representant Bob Traa.

Det vil trengs ytterligere nedskjæringer og innsparingstiltak for å redusere det enorme budsjettunderskuddet til et håndterlig nivå, sier han.

LES OGSÅ: - Ikke gjør oss til syndebukk

Samtidig som offentlig sektor reduseres, må skatteinntektene økes, og det bør skje ved å effektivisere innkrevingen framfor å innføre nye skatter, mener han.

Traa innrømmer at krisetiltakene ikke har støtte i folkeopinionen, og han gjorde det klart at kreditorene vil legge godviljen til og gi Hellas tid til å omstrukturere, ikke minst fordi veksten er enda svakere enn ventet.

IMF har tidligere kritisert Hellas for å somle med å iverksette tiltakene, særlig salg av offentlige eiendeler som lenge er blitt utsatt.

LES OGSÅ:IMF truer med å nekte Hellas lån

I forrige uke kunngjorde den greske regjeringen en heftig ny eiendomsskatt som skal kreves inn gjennom strømregningen, og den planlegger nye nedbemanninger i offentlig sektor etter at finansministeren innrømmet at det var mange ansatte.

Tydelig tegn

Advarslene fra IMF og EU var et tydelig tegn på at kreditorene ikke er helt rede ennå til å frigi neste avdrag av redningspakken på 110 milliarder euro som ble sydd sammen i fjor.

Venizelos sier at Hellas vil gjøre det som er nødvendig for å få pengene, men han finner seg heller ikke i at Hellas skal bli syndebukken for at eurosonen ikke har gjort det den måtte for å takle gjeldskrisen.

Statsminister Giorgos Papandreou har antydet at det kan bli aktuelt med en folkeavstemning om medlemskapet i eurosonen for å styrke den greske forhandlingsposisjonen når presset øker fra alle kanter, skriver avisa Kathimerini.

Uro i markedet

Aksjekursene falt markert på de europeiske børsene mandag på grunn av skuffelse over at EUs finansministermøte i Polen i helgen ikke kom med et svar på krisen.

LES OGSÅ: - En enorm skuffelse for markedet

Det er økende uro for at Hellas ikke bare misligholder gjelda, men også forlater eurosonen. Det ville kaste Europa ut i kaos, og er et alternativ som EUs stormakter Tyskland og Frankrike avviser.

Økonomer i Morgan Stanley spår at Hellas får det neste avdraget av redningspakken og foreløpig unngår en statskonkurs.

Men det bidro ikke til å roe nervene i markedet at kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's mandag nedgraderte Italias statsgjeld.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå