- Veksten har brutt sammen

Den franske finansministeren er pessimistisk på vegne av Frankrike. Og Europa.

<p><b>GIR OPP BUDSJETTÅLET:</b> Den franske finansministeren Michel Sapin sier det ikke er mulig for Frankrike å innfri sitt budsjettmål, fordi den økonomiske veksten har stoppet helt opp. Her sammen med den sveitsiske finansministeren Eveline Widmer-Schlumpf på et møte i Bern i sommer.<br/></p>

GIR OPP BUDSJETTÅLET: Den franske finansministeren Michel Sapin sier det ikke er mulig for Frankrike å innfri sitt budsjettmål, fordi den økonomiske veksten har stoppet helt opp. Her sammen med den sveitsiske finansministeren Eveline Widmer-Schlumpf på et møte i Bern i sommer.

– Veksten har brutt sammen både i Europa og Frankrike, skriver Frankrikes finansminister Michel Sapin i en kronikk i den anerkjente avisen Le Monde torsdag morgen.

Finansministeren uttaler seg samtidig med at nye økonomiske data viser at fransk økonomi står i stampe.

I årets to første kvartaler har det ifølge det franske statistikkbyrået Insee ikke vært noen vekst i fransk økonomi. 

Må akseptere situasjonen

Og utsiktene synes ikke spesielt mye bedre fremover. Sapin gir i kronikken uttrykk for at han tror på en viss økonomisk vekst i andre halvår, men den vil i beste fall begrense seg til 0,5 prosent på årsbasis. 

Tidligere har den franske regjeringen anslått en økonomisk vekst på 1 prosent for 2014.

Sapin innrømmer nå at Frankrike ikke vil makte å innfri sine egne budsjettmål for 2014. Landet har en egen avtale med EU hvor det egentlig maksimalt skulle ha et underskudd på 4 prosent av bruttonasjonalprodukt.

- Sannheten er at, som en konsekvens av økonomisk stillstand og manglende inflasjon, vil ikke Frankrike makte å leve opp til målet for budsjettunderskudd, på tross av at en sterk kostnadskontroll, sier Sapin. 

- Det er bedre å akseptere situasjonen slik den er, enn å håpe på noe som ikke vil skje, sier Sapin.

Statsministeren advarer

President Francois Hollande og hans sosialistiske regjering har slitt med å få fart på økonomien siden de tok over regjeringskontorene for to år siden. Det gjenspeiler seg også i oppslutningen om presidenten og hans parti. Nylige meningsmålinger viser at Hollande nå er historisk upopulær som president.

Ved utgangen av første halvår stod nesten 3,4 millioner franskmenn uten jobb. Det tilsvarer over 10 prosent av arbeidsstyrken.

Men ledigheten kan heller ende opp med å stige enn å falle. Eksempelvis falt industriproduksjonen i andre kvartal med 0,5 prosent, og handelsunderskuddet økte.

Statminister Manuel Valls har allerede bedt folket om å forberede seg på vanskelige økonomiske tider utover høsten.

- Har gjort lite

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets gir overfor E24 tydelig uttrykk for at han synes de økonomiske nøkkeltallene fra Frankrike er skuffende.

Det er også landet som sammen med Italia, hvor det er størst grunn til å være bekymret for de økonomiske utsiktene.

- I Frankrike er det gjort veldig lite. Ser vi til Spania har de der reformert sin økonomi, og her er veksten for tiden sterk. Selv om det er fra lave nivåer, sier Bruce.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå