Frykter britisk resesjon

Storbritannia går mot sin dårligste økonomiske periode på 15 år.

Det skriver Deloitte Economic Review i en fersk rapport, ifølge BBC.

I følge undersøkelsen vil resesjonen - eller økonomisk tilbakegang - vare i opptil to år og blant en av årsakene er boligprisras. Det er ventet at boligprisene vil falle med fem prosent i 2008.

Den økonomiske uroen verden over hjelper heller ikke på situasjonen.

Rentekutt

Flere krever nå at renten må settes ned.

Blant dem er David Blanchflower, som den eneste i Bank of Englands rentesettingskomiteen som stemte for å sette ned renten denne måneden. Hans kollegaer stemte for at renten ville holdes på 5,5 prosent. Blanchflower har tidligere uttrykt bekymring for boligmarkedet:

- Forbrukerens tillit er lav i Storbritannia. Renten er ødeleggende på dens nåværende nivå, det er derfor jeg har stemte for å kutte renten, sier Blanchflower til The Guardian.

Økt arbeidsledighet?

I rapporten skriver Deloitte at arbeidsgivere vil bli nødt til å si opp folk ved en langvarig økonomisk nedgang.

Analsebyrået Experian spår at London vil miste 10.-20.000 av de 400.000 i finansbransjen i de nærmeste 18 månedene.

- Den globale finanskrisen og tilhørende kredittkrisen har gjort en slutt på perioden med billig kreditt som de seneste årene har vært hovedårsaken til de raskt stigende boligprisene, sier Roger Bootle, økonomisk rådgiver i Deloitte.

Deloitte tror at Storbritannias rente vil falle til 4 prosent i løpet av 2009. Veksten spås til 2 prosent i 2008 og noe mindre året etter. I 2007 var veksten 3,1 prosent.

Storbritannia kan heller ikke regne med drahjelp fra verdensøkonomien i motsetting til 2005.

Til tross for vedvarende eksportinntekter, får landet heller ikke drahjelp fra de landende som har høyest økonomisk vekst som India og Kina. De kjøper mindre enn 5 prosent av Storbritannias eksport.

På forsiden nå