Frykter internasjonal valutakrig

Ben Bernanke senker dollaren ved å sette i gang seddelpressen. Det skaper problemer for Europa, som er hardt rammet av etterspørselssvikt.
<b>SKAPER VALUTAPROBLEMER:</b>Ben Bernankes likviditetstiltak skaper legger press på den europeiske sentralbanksjefen Jean-Claude Trichet (til høyre).
SKAPER VALUTAPROBLEMER:Ben Bernankes likviditetstiltak skaper legger press på den europeiske sentralbanksjefen Jean-Claude Trichet (til høyre).

Når sentralbanksjef Ben Bernanke varsler kjøp av statspapirer for 300 milliarder dollar, beveger han seg ut på ukjent farvann.

Flere økonomer frykter han vil utløse en internasjonal valutakrig, der eksportører kjemper om å svekke egen valuta for å styrke den kraftig svekkede etterspørselen fra utlandet.

- Det vil utgjøre et betydelig problem for Europa om dollaren skal svekke seg mye mer fremover, sier makroanalytiker Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til E24.

Kommer det ytterligere svekkelser i den amerikanske valutaen fremover kan det bryte ut valutakrig, tror han.

- Så lenge Federal Reserve har de mest omfattende tiltakene vil dollarkursen forbli svekket. Men i dét andre kommer med tilsvarende trekk er vi like langt når det gjelder valutaen, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til E24.

Senker dollaren

Like etter at Bernanke kunngjorde at han blant annet skal kjøpe lange statsobligasjoner til milliardbeløp, spratt euroen opp det meste på nesten ni år mot dollar (se vedlagt graf). Selv om dollaren nå har hentet inn noe av nedgangen, er euroen fortsatt langt sterkere enn ved ukestart.

Fra å bli handlet for 1,26 mot dollar rundt inngangen til mars måned, har euroen styrket seg til 1,36 fredag.

Dette er lite velkomment i Europa, og øker presset på den europeiske sentralbanksjefen Jean-Claude Trichet, tror Juel.

Foreløpig holder den europeiske sentralbanken igjen, og Trichet har flere ganger advart mot at renten skal komme for lavt. På rentemøtet i begynnelsen av mars kuttet han ESBs styringsrente med 0,5 prosentpoeng til 1,5 prosent.

Det er fortsatt skyhøyt over renten i Federal Reserve, der man fører en nullrentepolitikk.

Les også: Rentene faller overalt

Juel tror denne differansen kan bli mindre, ettersom europeisk industri er i fritt fall. ESB kan også bli presset til å komme med kvantitative lettelser, slik både Fed og Bank of England har gjort.

- ESBs inaktivitet er i ferd med å bli uholdbar, i takt med at stadig flere av de store sentralbankene i verden aktivt kjemper mot deflasjonsrisikoen gjennom kjøp av statlig gjeld, sier Jacques Cailloux, sjeføkonom ved Royal Bank of Scotland i London til Bloomberg.

- Presset på at ESB skal handle heller før enn siden vil ikke bare komme fra andre sentralbanker, men også via valutamarkedet, mener Cailloux.

Dermed kan Trichet måtte gå i sporene til sine kolleger i den sveitsiske sentralbanken, som nå går nå aktivt til verks for å svekke landets valuta, og selger franc for å begrense det de omtaler som en "upassende pengepolitisk innstramming".

Les mer: Sveits ypper til valutakrig

Industrifall

Fredag morgen kommer det igjen svake tall fra industrien i eurosonen. Industriproduksjonen i de 16 landene som benytter euro falt 3,5 prosent fra desember til januar i år, og hadde et årlig fall på 17,3 prosent.

Årsfallet er både verre enn ventet og den største nedgangen siden målingen ble opprettet i 1990, ifølge Eurostat.

- Den veldig svake åpningen av første kvartal gjør det veldig sannsynlig med et kraftig BNP-fall i første kvartal. Vår nåværende prognose tilsier et fall på 1,7 prosent, skriver Unicredit i et forskningsnotat, ifølge Reuters.

- Industrien i euroområdet faller nå raskere enn den gjør i USA, påpeker Wilhelmsen.

Dermed forsterkes presset mot Trichet ytterligere, tror Juel og Wilhelmsen.

Les også:

Flere nyheter på E24.

På forsiden nå