Frykter norsk bank-kollaps

I kjølvannet av krisen i Nothern Rock, frykter analytiker at også norske banker kan få problemer.

Aksjeanalytiker Kim Bergø i London-baserte Fox-Pitt Kelton frykter at også norske banker kan rammes av uroen som nå herjer finansmarkedet.

- Northern Rocks vansker skyldes at en del av markedet for lån mellom bankene har vært stengt siden 9. august. Dersom situasjonen vedvarer vil alle, også de nordiske bankene, få problemer, sier Bergø til Finansavisen.

Les også: Livredde briter i kø

- Må vite mer

Bergø synes det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta før for eksempel DnB Nor rammes.

- Vi vet ikke nøyaktig hvordan bankene finansieres. Det gjelder særlig den delen av fundingen som kommer fra internbankmarkedet. Vi forsøker å finne ut av dette nå.

Har håp

Det var nettopp kollaps i internbankmarkedet som utløste krisen i den britisk banken Northern Rocks. Likevel tror Bergø norske banker tross alt står sterkere enn utenlandske.

- Northern Rock er unik i forhold til nordiske banker, ettersom førstnevnte finansierte en større del av sine utlån med kortsiktig bankfinansiering.

Analytikeren påpeker overfor Finansavisen at norske banker i større grad finansieres med bankinnskudd. På landsbasis utgjør kundeinskudd gjennomsnittlig 64 prosent av utlån, mens dette tallet lå så lavt som 10-15 prosent i den britiske krisebanken.

Følg finansuroen på Børs24:

KRISEN SPRER SEG: Aksjene i storbanken Alliance & Leicester falt 30 prosent i går på frykt for at banken trenger nødlån fra den britiske sentralbanken.
LES: Aksjesmell for storbank

Les også: Krisebank vil roe markedet

På forsiden nå