Frykter prissjokk på F-35

Ine Marie Eriksen Søreide (H) frykter at prishopp vil forkludre anskaffelsen av nye kampfly.

<p>NYE FLY: Norske myndigheter har bestemt at F-35, også kalt Joint Strike Fighter, skal erstatte Luftforsvares nåværende jagerfly.</p>

NYE FLY: Norske myndigheter har bestemt at F-35, også kalt Joint Strike Fighter, skal erstatte Luftforsvares nåværende jagerfly.

Stortinget avholder åpen høring om kjøpet av fire F 35 treningsfly 6. juni.

Komitéleder Ine Marie Eriksen Søreide har bedt Forsvarsdepartementet blant annet fremskaffe tall som viser hvor mye hvert av de nye kampflyene koster. Hittil har regjeringen holdt dette tallet tett til brystet.

Må ha svar

- Det skulle bare mangle at vi ikke får fullstendige svar på de spørsmålene vi ber om. Det er riktig at det er mange forskjellige priser som verserer, og det som er avgjørende for oss nå er at vi får tall som er sammenlignbare, sier Eriksen Søreide til VG.

Grunnen til at Høyre, som er en av kampflykjøpets sterkeste forsvarere, nå har tatt initiativ til en åpen høring, er særlig utviklingen i USA. I juni vil Pentagon ha en full gjennomgang av kampflyprogrammet, og de amerikanske politikerne er bekymrede.

Vurderer kutt

Statssekretær Ashton Carter uttalte nylig at alt tyder på at kampflyene vil koste dobbelt så mye som man opprinnelig trodde. Det har fått flere parlamentarikere i USA til å vurdere å slå på bremsene, og vurdere kutt i antallet fly man vil kjøpe. Etter planen skal USA kjøpe mer enn 2400 av kampflyene. Det totale antallet er planlagt å bli over 3000.

VIL SE TALLENE: Høyres Ine Marie Eriksen Søreide krever å få en oversikt over hvor mye hvert av de nye jagerflyene vil koste.
VIL SE TALLENE: Høyres Ine Marie Eriksen Søreide krever å få en oversikt over hvor mye hvert av de nye jagerflyene vil koste.

- Dette er Norges største offentlige anskaffelse noensinne, og kjøp av treningsfly nå binder oss på en sterkere måte til kjøp av de resterende flyene. Derfor må Stortinget ha et fullstendig og korrekt beslutningsgrunnlag, sier Søreide.

Vi vil også vite hva Forsvarsdepartementet tenker fremover i tid. Hvis levetidskostnadene øker, og anskaffelsesprisen øker, så vil vi vite om dette vil få konsekvenser for driften av andre forsvarsgrener. Vi må føle oss sikre på at Regjeringen har en plan for hva som skjer hvis forutsetningene forandrer seg, legger hun til.

På spørsmål fra VG svarer Forsvardepartementet at forsvarsminister Grete Faremo vil gi en samlet redegjørelse for Stortinget 6. juni.

- En så stor anskaffelse som denne innebærer at tall fra 2008 må fremskrives i forhold til valuta, forutsatt kostnadsvekst og endringer i programmet. For at Stortinget skal få en fullgod gjennomgang er vi dessverre nødt til å operere med mange tall, men vi bestreber oss på å gjøre det så oversiktlig som råd er, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå