Frykter todelt helsevesen der rike kjøper seg friske

Norge er på vei mot et todelt helsevesen der rike bruker private klinikker eller reiser ut av landet for å sikre seg bedre behandling, frykter tidligere sjef ved Radiumhospitalet, Jan Vincents Johannessen.

HADDE DRATT UTENLANDS: Tidligere sykehusdirektør, Jan Vincents Johannessen, hadde dratt til utlandet for behandling.
HADDE DRATT UTENLANDS: Tidligere sykehusdirektør, Jan Vincents Johannessen, hadde dratt til utlandet for behandling.

– De uten midler kan få et dårligere tilbud og havner i køen ved offentlige sykehus hvis ikke disse klarer å henge med i utviklingen, sier Johannessen til Dagens Næringsliv.

Johannessen som er regnet som Norges fremste prostatakirurg, sier han ville gjort som mange nå gjør – å velge behandling i Sverige, Tyskland eller USA.

I Oslo, der det kun er tre urologer som utfører blant annet kreftoperasjoner i menns underliv, er det mange måneders, opptil flere års, ventelister på å få sjekket underlivet og ta MR-undersøkelse av prostata. For 30.000 kroner kommer man imidlertid rett inn til den private klinikken Aleris for å få gjort undersøkelsene.

- Prioritert område

Johannessen mener økt konkurranse fra private institusjoner i Norge kan være en løsning for å hindre at folk reiser ut av landet. Han mener sammenslåingen av sykehusene i Oslo til Oslo universitetssykehus har mye av skylden for nedprioriteringer og helsekøer i Oslo-området.

Administrerende direktør Bente Mikkelsen i Helse sør-øst, vil ikke kommentere kritikken, men avviser på generelt grunnlag at prostatakreft nedprioriteres.

– Kreftbehandling er ett av våre prioriterte områder, sier hun.

LES OGSÅ:

På forsiden nå