Frykter tusenvis av nye EU-uteliggere i Oslo

Bymiljøetaten i Oslo frykter at opp mot 2.000 hjemløse fra Øst- og Sør-Europa kan komme til Oslo til våren. Nå etterlyser etaten en strategi for å håndtere det forventede storinnrykket.

TIGGER-EKSPLOSJON: Til sommeren forventes det at tusenvis av tiggere finner veien til Oslo.
TIGGER-EKSPLOSJON: Til sommeren forventes det at tusenvis av tiggere finner veien til Oslo.

Det er den økonomiske krisen i Europa som er bakgrunnen for at kommunen frykter at mange hjemløse vil sette kursen mot den norske hovedstaden, skriver Aftenposten.

– I fjor anslo vi at mellom 500 og 1.000 mennesker hadde mer eller mindre permanent tilhold i ulike uteområder i byen. På grunn av finanskrisen forventer man i år en sterk økning av folk som drar nordover for å få en bedre tilværelse, sier Hans Edvardsen, direktør i Bymiljøetaten.

LES OGSÅ: Støre usikker på EU-medlemskap

Nå ønsker etaten en egen handlingsplan for å møte storinnrykket. Det planlegges et møte hvor politiet, frivillige aktører og kommunen kan diskutere hvordan de skal håndtere situasjonen.

Sosialbyråd Anniken Hauglie (H) er positiv til initiativet fordi hun frykter at mange som søker lykken i Oslo, vil finne ut at det er vanskeligere enn de trodde å få jobb. Hun mener at også staten må komme på banen med hjelp hvis problemene eskalerer.

– EØS-borgere har klare plikter om å kunne klare seg selv. Ingen kan reise til Norge og forvente å få en bolig eller andre sosiale goder. Folk som ikke klarer å forsørge seg selv, må derfor få sterke anbefalinger om å dra hjem, sier Hauglie til Aftenposten.

LES OGSÅ:

På forsiden nå