Fullt trøkk i Tyskland

Tysk økonomi vokser nå 5 prosent i året.

HØYT TEMPO I TYSKLAND: Stålarbeiderne hos Hüttenwerke Krupp i Duisburg står på for å matche stigende etterspørsel.
HØYT TEMPO I TYSKLAND: Stålarbeiderne hos Hüttenwerke Krupp i Duisburg står på for å matche stigende etterspørsel.

Europas og eurosonens økonomiske lokomotiv, Tyskland, fortsetter å fosse fremover.

I årets første kvartal vokste bruttonasjonalproduktet (BNP) i landet med 1,5 prosent fra fjerde kvartal i 2010. Det viser ferske tall fra tysk statistisk sentralbyrå, SBD, fredag morgen.

Sammenliknet med første kvartal av 2010 steg BNP med hele 4,9 prosent, justert for inflasjon. Veksttakten er den høyeste siden den tyske gjenforeningen i 1990, skriver Der Spiegel.

LES OGSÅ: Tyskland med 150 milliarder i pluss

Wirtschaftswunder 2.0

Nivåene overrasker europeiske analytikere. På forhånd var det ventet en kvartalsvekst på 0,9 prosent og en årsvekst på 4,2 prosent, ifølge Six News.

Den tyske økonomien har med det utvilsomt hentet seg inn igjen etter finanskrisen. I kriseåret 2009 krympet BNP med 4,7 prosent, det vil si mindre enn den nåværende årsveksten.

«De siste skeptikerne bør nå ha kommet til den konklusjonen at den tyske gjeninnhentingen er mer enn en "statistisk effekt". Den tyske økonomien viser tvert imot en så sterk underliggende vekst at økonomien er på vei mot et nytt "Wirtschaftswunder",» skriver INGs tyske seniorøkonom Carsten Brzeski i en kommentar fredag.

LES OGSÅ: Sterk vekst i fransk økonomi

Innenlandsk etterspørsel driver

«Wirtschaftswunder» («økonomisk vidunder») er en betegnelse på den sterke veksten Vest-Tyskland opplevde etter andre verdenskrig, spesielt i 1950-årene.

Til forskjell fra i fjor, da veksten primært kom fra større eksport, spiller innenlandsk forbruk nå en større rolle.

«Sammensetningen av BNP-tallene vil være klar først om to uker, men nye data indikerer at veksten hovedsakelig er drevet av innenlandsk etterspørsel,» skriver Brzeski.

Ifølge Der Spiegel trekker ikke minst investeringer i produksjonsindustrien og byggebransjen oppover.

LES OGSÅ: Tysk arbeidsledighet holder seg

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå