- Vi selger gjerne så fort som mulig

SAS-tallene er så dårlig at selskapet ikke tør spå utviklingen videre. Trond Giske åpner for å selge SAS så fort det lar seg gjøre.

- Så FORT SOM MULIG: Næringsminister Trond Giske vil selge unna SAS, men bare hvis den rette eieren dukker opp.
- Så FORT SOM MULIG: Næringsminister Trond Giske vil selge unna SAS, men bare hvis den rette eieren dukker opp.

SAS leverte knallrøde tall torsdag. Opposisjonen var raskt på banen og krevde at staten nå selger seg ut av det skakkjørte flyselskapet.

Næringsminister Trond Giske åpner for et salg så fort det lar seg gjøre.

Har dere en smertegrense for når dere må selge SAS?

- Nei, det har vi ikke. Men vi gjør det gjerne så fort som mulig. Vi er derimot avhengig av å finne gode eiere, sier Giske til E24 torsdag.

- Nå er alle de tre skandinaviske eierne av selskapet solide eiere. Vi har ingen kapitalkrise – og det er en fordel for en selger. Hadde vi ikke vært solide eiere, kunne det fort blitt et kjøpers marked, sier han. 

- Ikke fornøyd

Giske er heller ikke fornøyd med utviklingen i det skandinaviske flyselskapet, og poengterer at SAS selv har varslet et vanskelig år.

- Nei, det er vi selvsagt ikke. Nå har SAS selv varslet at 2012 vil bli et tøft år og selskapet har satt i gang et ytterligere kostnadsreduksjonsprogram. Men selskapet kan bare overleve på overskudd, sier han til E24.

LES OGSÅ: SAS tapte over 1 milliard

- Selger ikke til hvem som helst

I fjor ville næringsministeren ha fullmakt til selge unna aksjene i SAS. Det fikk han blant annet av Høyre.

- Høyre har lenge ment at selskapet bør selges og var derfor med på å gi fullmakt til Giske i juni i fjor om å selge aksjene i SAS. Trond Giske bør følge opp den fullmakten ha da fikk, men jeg har så langt ikke registrert at noe som helst har skjedd, annet enn at staten er med på fortsatte tap, sa Høyres næringspolitiske talsmann til E24 tidligere torsdag.

Giske mener det ikke er departementet det står på når det gjelder salg av aksjene:

- Det er vi som fremmet forslaget om en salgsfullmakt av aksjene i SAS. Så jeg mener vi har vist evne til å handle. Men vi selger ikke til hvem som helst. Den nye eieren må være en god eier, og den har så langt ikke kommet, sier Giske til E24.

- Det står ikke på oss, sier han.

LES OGSÅ: Krever salg av SAS

- Kapitalfornyelse er utelukket

Næringspolitisk talsmann i Frp, Harald T. Nesvik forlanger at Giske kommer til Stortinget og orienterer for situasjonen i flyselskapet.

Harald T. Nesvik i Frp
Harald T. Nesvik i Frp

Nesvik krever også en garanti for at det ikke vil bli spyttet inn mer penger i SAS.

- Jeg forlanger at Trond Giske gir oss en garanti for at det ikke vil bli brukt én krone mer av skattebetalernes penger på selskapet, sa Nesvik til E24.

Overfor E24 påpeker Giske at det er uaktuelt å sprøyte inn mer penger i flyselskapet.

- Ingen eier bør gi kategoriske uttalelser, det er dårlig eierutøvelse. Det kan fort åpne for spekulative interessenter. Og det vil være en feil linje, sier han.

- Men en ny eventuell kapitalfornyelse er utelukket, sier Trond Giske til E24.

Tapte over 1 milliard

I årets tre første måneder tapte SAS dobbelt så mye som markedsanalytikerne hadde sett for seg.

Selskapet har økt omsetningen og oppnådd vekst i antall passasjerer. Men kostnadene har løpt løpsk.

SAS rapporterte et resultat før skatt på minus 1.132 millioner svenske kroner for første kvartal 2012, som var omtrent dobbelt så stort som underskuddet var i samme periode året tidligere, da det endte med minus 558 millioner kroner.

Ifølge SIX Estimates var SAS ventet å få et resultat før skatt på 696 millioner svenske kroner i minus kvartalet. I tilsvarende kvartal året før var resultatet før skatt minus 558 millioner kroner.

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå