Gjedrem truer med rentepisken

Svein Gjedrem truer med mange renteøkninger hvis lønnsveksten tar av.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem advarer norske lønnstakere i dagens årstale. En "uventet sterk lønnsvekst" vil gi renteøkninger. Mange renteøkninger.

- Vi vil på ny kunne få et særnorsk rentenivå i en lengre periode, sier han i årstalen.

Det kan innebære mange renteøkninger.

Les flere økonominyheter på E24.

Minner om 2002

Han viser til at situasjonen minner om norsk økonomi i 1998 og i 2002. I juli 2002 satte Norges Bank opp renten, etter et lønnsoppgjør som var bedre enn hva banken hadde ventet. Samtidig gikk rentene ned ute i verden.

Denne renteøkningen har fått mye kritikk etterpå. Gjedrem mener imidlertid at reaksjonen var fornuftig.

- Det vil jeg si, bekrefter Gjedrem overfor E24.

I siste pengepolitiske rapport anslår Norges Bank en lønnsvekst på 5,75 prosent i år. Gjedrem vil imidlertid ikke si hvor sterk lønnsveksten må bli før vi får renteøkninger.

- Jeg tenker ikke på et bestemt tall, sier Gjedrem til E24.

Norske sjeføkonomer ventet ved nyttår at 2008 blir preget av høy lønnsvekst.

Les også: Venter lønnsfest i 2008

Vil bli nedgang

Etter Norges Bank jekket opp renten sommeren 2002, til 7 prosent, gikk norsk økonomi inn i en relativt kraftig nedgangskonjunktur.

Og det vil skje igjen, hvis Norges Bank setter opp renten.

- I så fall kan omslaget i produksjonen og sysselsettingen bli markert, sier Gjedrem.

Lever godt med sterk krone

Mye av nedgangen sist kom fordi kronekursen ble sterk. Høy rente i Norge kombinert med svært lav rente ute, var eksplosivt for kronen. Det bidro sterkt til nedgangen.

De siste par årene har kronekursen styrket seg med innpå 10 prosent. Det ser ikke Gjedrem som noe problem, iallfall ikke nå.

- Mest er den sterke kronen trolig et resultat av den kraftige bedringen i bytteforholdet og produktiviteten, sier Gjedrem i årstalen.

Bedre bytteforhold innebærer at prisene på norske eksportvarer stiger mer enn prisene på importvarene. Siden 1990 har Norges bytteforhold steget med 90 prosent. Sverige og Finlands bytteforhold er begge falt med om lag 20 prosent.

- Det ser derfor ut til at vårt næringsliv må leve med – og kan leve med – den reelle verdien av kronen og det kostnadsnivået vi har, sier Gjedrem.

Du kan følge talen live på Norges Bank nettsider.

På forsiden nå