Skandaleplattformen skal fortsatt holdes stengt

Eni Norge har besluttet å holde Goliat-plattformen i Barentshavet stengt til forholdene ombord er ordnet opp i.


<p><b>TRØBLETE:</b> Goliat-plattformen ligger i Barentshavet.</p>

TRØBLETE: Goliat-plattformen ligger i Barentshavet.

Etter et møte mellom operatøren Eni og Petroleumstilsynet fredag, ble det besluttet at plattformen fortsatt skal holdes stengt.

– Vi har besluttet i samråd med tillitsvalgte og vernetjenesten å holde produksjonen nede inntil vi har utført noe utestående arbeid. Vi vil ikke starte produksjonen før vi har tilslutning fra de tillitsvalgte, sier Andreas Wulff, direktør for ekstern kommunikasjon og samfunnskontakt i Eni Norge, til E24.

Et strømbrudd fredag 26. august førte til evakuering på Goliat-plattformen. I etterkant fikk Eni pålegg fra Petroleumstilsynet som skulle etterkommes før produksjonen kan gjenopptas.

Plattformen har vært stengt siden.

Skal bli enige med fagforeningene

Eni har gjennomført en gransking etter hendelsen. Rapporten ble presentert på møtet fredag.

– Konklusjonen er at det under en planlagt ventilering av gass ble oppdaget gass på et uønsket område. Det førte til en nedstengning av kraftproduksjonen i henhold til prosedyre for å eliminere tennkilder. Alle sikkerhetssystemer fungerte slik de skulle, sier Wulff.

– Så regner vi med at arbeidet som nå gjenstår vil kunne utføres i løpet av et par ukes tid – det er litt tidlig å si en eksakt dato. Men vi kommer ikke til å gå i gang med produksjonen før vi er enige med fagforeningene om et oppstartstidspunkt.

Hva går tiltakene dere skal gjennomføre, ut på?

– Det går på å styrke samhandling og kommunikasjonen internt og sikkerhetskulturen i selskapet, i tillegg til noe teknisk arbeid som skal utføres, sier Wulff. 

Graverende forhold

Bellona har gått gjennom korrespondanse for ulike offentlige kontrolletater siden oppstarten i vinter og funnet en rekke graverende forhold.

De har funnet følgende hendelser:

20. februar: Mann over bord på Scarabeo 8
17. april: Gasslekkasje
18: april: Gasslekkasje
10. mai: Røykutvikling i generator
10. mai: Strømbrudd
12. mai: Hydraulikkutslipp
28. mai: Gassalarm ved gassdeteksjon
17. juni: Gassdeteksjon i forbindelse med vedlikehold av ventil
25. juni: Personskade ved vinsjarbeid
27. juni: Gassdeteksjon
8. juli: Varmedeteksjon og tap av kraft (falsk alarm)
3. august: Gassdeteksjon
27. august: Strømbrudd og evakuering.

– Etter det vi kjenner til, og slik vi oppfatter forholdene om bord, kommer Goliat til å være stengt i lang tid, sier Bellona-sjef Frederic Hauge til E24.

– Hvorfor det?

– Fordi problemene er så omfattende. De er i deep, deep shit, mener han.

Han opplyser at miljøorganisasjonen vil komme med mer informasjon om Goliat-saken til uken.

Ansatte på Goliat-plattformen har også overfor nettstedet Upstream fortalt om stort arbeidspress og at viktig vedlikehold forskyves. De har bedt om produksjonsstans for å komme à jour med vedlikeholdet på plattformen.

Mange møtedeltagere

Til stede på møtet fredag var Petroleumstilsynets ledelse og relevante fagfolk, Eni Norges ledelse, representanter for arbeidstagerne, hovedverneombud og Enis granskingsgruppe, ifølge NTB. Også Statoil som er partner på Goliat, var representert.

– Vi er komfortable med at innretningen fortsatt holdes stengt, og svarene vi har fått fra Eni Norge så langt, sier Ptil-direktør Anne Myhrvold.

– Eni Norge skal orientere oss om de sikkerhetsmessige forholdene på innretningene før produksjonen på Goliat startes opp igjen. Vi vil ikke spekulere i tidspunkt for oppstart, sier Myhrvold.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå