Hellas ønsker lettere redningsvilkår

Hellas' nye regjering ønsker å kunne gjennomføre momskutt, gi mer hjelp til fattige og arbeidsledige og fryse oppsigelsene i offentlig sektor – en endring av vilkårene for krisehjelpen som nok møter liten forståelse i Europa.

MØTER MOTSTAND: Grekerne ønsker lettelser i vilkårene for å få EU-penger, men det møter motstand i EU.
MØTER MOTSTAND: Grekerne ønsker lettelser i vilkårene for å få EU-penger, men det møter motstand i EU.

Den nye koalisjonsregjeringen i Hellas har lagt fram et program som inneholder flere lettelser i det greske spareregimet. Regjeringens ønsker kommer trolig til å møte stor motstand allerede torsdag, da EU-landene møtes til toppmøte i Brussel.

Den europeiske krisepakken på 130 milliarder euro har reddet Hellas fra konkurs, men følges av krav om omfattende kutt og sparetiltak – smertefulle tiltak som møter stor motstand i Hellas.

Eurosonelandene har åpnet for noen lettelser i vilkårene, men ingen store endringer.

Ønsker mer tid

Ifølge det nye regjeringsprogrammet som nyhetsbyråene Reuters og AFP har fått tilgang til, ønsker den nye regjeringen kutt i momsen i visse sektorer, en frys i oppsigelsene i det offentlige, revurdering av kutt i minstelønna og utvidelse av arbeidsledighetstrygda.

Regjeringen ønsker også mer tid på å få ned budsjettunderskuddet.

I henhold til den nye planen ønsker man å utsette fristen med to år til 2016 «slik at budsjettmålene nås uten ytterligere kutt i lønninger og pensjoner».

– Det generelle målet er ingen ytterligere reduksjon i lønninger eller pensjoner og ingen flere skatter, heter det i programmet.

Det er konservative Nytt demokrati, sosialistpartiet PASOK og småpartiet Demokratisk venstre som har dannet koalisjon i Hellas.

Spiller høyt

Den såkalte troikaen av eksperter fra Det internasjonale pengefondet IMF, EU og Den europeiske sentralbanken kommer snart til å være på plass igjen i Aten for å drøfte de økonomiske forholdene og gjennomføringen av reformer.

Uten et godkjentstempel fra troikaen blir det ingen nye utbetalinger av krisepenger.

– Hellas velger kanskje å spille høyt nå for å få noen innrømmelser i et kompromiss senere, skriver Mark Lowen i BBC i en analyse.

– Men dersom taktikken slår feil, vil den nye regjeringen står foran et raskt tilbakeslag på hjemmebane. Og det vil gjøre de første månedene ved makta enda vanskeligere enn ventet, sier han.

Les også:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå