Hellas får slettet enorm mengde gjeld

- Hellas og rundt 85 prosent av de private utlånerne er blitt enige, ifølge sentrale kilder. Endelige avtalevilkår kunngjøres fredag morgen.

VERDEN FØLGER MED: Gjeldsavtalen som Hellas og de private bankene som har lånt landet penger forhandler om i kveld, vil kunne få enorm betydning for landets innbyggere.
VERDEN FØLGER MED: Gjeldsavtalen som Hellas og de private bankene som har lånt landet penger forhandler om i kveld, vil kunne få enorm betydning for landets innbyggere.

Sent torsdag kveld ble det bekreftet - via en rekke regjeringskilder i Hellas - at man har kommet til enighet med de private bankene og investorene som har lånt landet penger.

Nøyaktig hvor mange som har signert, blir først offentliggjort fredag morgen, og det foreligger ingen offisiell uttalelse fra regjeringen ennå.

Men alle rapporter og lekkasjer tilsier at rundt 85 prosent av kreditorene har godtatt gjeldsavtalen. Dow Jones Newswires, Reuters og Financial Times er blant dem som melder dette.

Dermed får Hellas slettet enorme mengder av sin gjeld.

Summen man på forhånd har varslet er på svimlende 105 milliarder euro.

Lovet godt nytt

- Hvis alt går bra, kan vi i morgen kunngjøre at 105 milliarder euro av vår gjeld er løftet fra skuldrene til det greske folket. For første gang kutter vi gjeld i stedet for å ta opp mer, sa Hellas finansminister Evangelos Venizelos tidligere i dag.

Nå ligger det an til at nettopp dette vil skje.

Lekkasjer

- Det kommer gode nyheter i kveld. Rundt 80 prosent er i boks, sa en gresk regjeringskilde til FT like før tidsfristen gikk ut torsdag kveld. Siden ble anslaget oppjustert til 85 prosent.

Resultatet av de to uker lange forhandlingene skal presenteres tidlige fredag morgen, varslet den greske regjeringen tidligere i dag.

Og utover dagen fant en jevn strøm av hyggelige rykter veien fra Aten og ut i verden. Børsene i Europa steg på meldingene, og i USA løftes Wall Street av det samme.

Og nå ligger det altså an til en løsning.

Frivillige tap

Kort fortalt er mer enn halvparten av det Hellas skylder til utlandet lånt ut av private investorer og banker. Til sammen er godt og vel 200 milliarder euro av landets totale gjeld på 350 milliarder euro bundet opp i obligasjoner, som investorer har kjøpt.

Problemet har forståelig nok vært å få hver og en av dem til å akseptere at Hellas ikke har penger til å betale tilbake - med dagens betingelser.

Derfor forhandles det om restrukturering av gjelden. I praksis er dette et annet ord for å sette en strek over store deler av det landet skylder.

66 prosent må si ja

Hvis 66 prosent av investorene sier «ja», vil Hellas kunne ta ibruk sin rett til å påføre alle som eier obligasjoner utstedt under gresk lov et tap på 53,5 prosent.

Det skjer gjennom et bytte av de gamle papirene inn i nye, som er verdt en brøkdel av dagens verdi, samt en liten sum i kontanter.

Ettersom nesten 80 prosent nå skal ha sagt ja, vil avtalen trolig gå gjennom med god klarering.

Men tidligere i dag minnet Handelsbanken Markets sjeføkonom Knut Anton Mork om at det ikke foreligger noen garantier.

Pennestrøk

Med en gang den greske regjeringen gir klarsignal etter avtalen er inngått, vil umiddelbart 177 milliarder euro som er bundet opp i obligasjoner, bli byttet inn på denne måten.

Med et pennestrøk vil dermed nesten 100 milliarder av den greske utenlandsgjelden «forsvinne».

Men det har ikke vært lett å komme frem hit.

- Dette er en ekstraordinært vanskelig avtale..som gjør det mulig for Europa å unngå det som ville været en enormt kostbar og ukontrollert gresk konkurs, sa Charles Dallara i Aten torsdag. Dallara leder forhandlingene på vegne av de private investorene.

Hva med resten?

Det forhandles ytterligere om rundt 20 milliarder euro - disse er bundet opp i en annen type obligasjoner, som de greske myndighetene ikke kan vedta et tilsvarende tap på.

For at denne gjeldsbyrden skal inkluderes i avtalen, må altså investorene vise ytterligere vilje til å ta tapet frivillig.

En analyse som ble lekket i februar, viser at også denne delen av gjelden er kritisk å få reforhandlet.

Dersom Hellas skal ha håp om å møte EUs krav til størrelsen på statsgjelden innen 2020, må hele 95 prosent av investorene si ja til avtalen som ligger på bordet i Aten i kveld, ifølge analysen.

Ettersom rundt 80 prosent nå ligger an til å si ja, kan man i kveld juble over at størsteparten av den private gjelden er tatt hånd om. Men hvis ting skal løse seg på sikt, må Hellas også overbevise dem som sitter på resten.

Les også:

På forsiden nå