- Hellas trenger en Marshall-plan

Landet trenger en tilsvarende Marshallplan som Vest-Europa tok del i etter andre verdenskrig, forteller den nye lederen for Den europeiske investeringsbanken, EIB.

- HELLAS TRENGER HJELP: EIB-leder Werner Hoyer tar til orde for en Marshallplan for Hellas.
- HELLAS TRENGER HJELP: EIB-leder Werner Hoyer tar til orde for en Marshallplan for Hellas.

- Hellas trenger en Marshall-plan i tillegg til den uunngåelige sparepakken, sier EIB-sjef Werner Hoyer til den tyske avisen Handelsblatt onsdag, med referanse til hjelpen USA bidro med i kjølvannet av andre verdenskrig, som skulle få Europas vaklende økonomier opp å stå igjen for å hindre kommunismens fremmarsj.

Han mener det er avgjørende at Hellas, i tillegg til et tøft kuttprogram, får på plass et oppbyggingsprogram og nye lån.

- Bare med et slikt program kan man lykkes med å fornye landets strukturer fra bunnen av, sier Hoyer.

Lover milliardlån

Europeiske investeringsbanker skulle kunne spille en sentral rolle i et slikt program, mener EIB-sjefen. I kampen mot den europeiske gjeldskrisen spiller EIB en stadig viktigere rolle, skriver Handelsblatt.

Han opplyser at EIB selv vil stille med 2 milliarder euro i lån, slik EIB også gjorde i 2011.

- Banker trenger hjelp utenfra for gi lån til selskaper. Derfor starter EIB nå opp et spesialprogram for å oppnå dette, sier Hoyer.

EIB-lederen legger til at banken også støtter opp om utbyggingen av den greske infrastrukturen. Det er flere prosjekter som «virkelig skriker etter å bli implementert», blant annet flere planlagte motorveier.

- Potensialet til det er der. Vi skulle dog trenge å øke vår kapitalbase med 5-10 milliarder euro. Ellers risikerer vi å miste vår utmerkede stilling i markedet og vår kredittrating AAA, sier Hoyer.

- Trenger hjelp

Hoyer er ikke alene om å ta til orde for en Marshall-plan.

I den greske avisen Ekathimerini skriver Doktor Alexander Kritikos, forskningssjef ved det tyske instituttet for økonomisk forskning (DIW Berlin) at Hellas trenger støtte til å kunne bygge seg opp igjen, etter at landet har nådd stadig nye bunner som følge av gjeldskrisen.

Slutten på den nedadgående spiralen er ikke i sikte, skriver han.

- Aktørene i EU må legge frem en Marshall-aktig plan for å hjelpe myndighetene i Athen. Den må være tilpasset de spesifikke behovene for Hellas, og landets fremtid.

- En helhetlig gresk innovasjonspolitikk skal ikke bare lede investeringer inn mot  forskningsfasiliteter og universiteter, det bør også investeres i nye og lovende selskaper som tar ny kunnskap og gjør det om til salgbare innovasjoner, skriver Kritikos i sin kronikk.

Les også:

På forsiden nå