Hellas vedtok nye kutt

Det greske parlamentet har vedtatt en ny sparepakke i håp om å blidgjøre EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). 


<p><b>TRANGE TIDER:</b> Hellas har vedtatt en ny sparepakke.</p>

TRANGE TIDER: Hellas har vedtatt en ny sparepakke.

Pakken innebærer blant annet kutt i pensjoner fra 2019 og reduksjone i den nedre grensen for når grekere skal betale skatt fra 2020.

Tiltaken er satt som en forutsetning for at eurosonens finansmistre til uken skal godkjenne nye utbetalinger av nødlån til landet.

Regjeringen håper at dette bidrar til at landets långivere vil gi nye nødlån og løsne på lånebetingelsene.

I forkant av avstemningen brukte politiet tåregass mot demonstranter utenfor parlamentsbygningen. Opp mot 10.000 personer hadde møtt opp for å vise sin misnøye med kuttene. For det meste gikk det rolig for seg, men noen av dem kastet brannbomber.

Vil blidgjøre EU

Kuttene ble vedtatt med støtte fra alle de 153 parlamentsmedlemmene i statsminister Alexis Tsipras' koalisjon.

Hellas var nødt til å vedta pakken for å fortsatt motta hjelp fra EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og krisefondet ESM.

Mandag 22. mai skal finansministerne i eurosonen gå gjennom tiltakene og vurdere videre hjelpetiltak for Hellas.

–Ingen katastrofe

Statsminister Tsipras har tidligere lovet at kuttene vil gjøre det mulig for Hellas å stå på egne bein om et år. Han har avvist anklager om at reformene kan føre til en katastrofe.

– Katastrofen kommer bare ikke til å komme, sier han.

Tsipras har i stedet sagt at han regner med at pakken vil gjøre det mulig å restrukturere landets gjeld, som i dag er på rundt 180 prosent av landets bruttonasjonalprodukt.

Leder for det konservative opposisjonspartiet Nytt demokrati, Kyriakos Mitsokakis, har på sin side beskrevet pakken som et «mareritt» for grekerne.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå