- Hellas vil ryke lynraskt ut av euroen

- På kvelden kommer Merkel til å forsikre om at Hellas er og blir et euroland. Neste morgen ryker de ut, sier sjeføkonom Petter Eilif de Lange.

Sjefsøkonom Petter Eilif De Lange i Sparebank 1.
Sjefsøkonom Petter Eilif De Lange i Sparebank 1.

Presset mot de gjeldstyngede eurolandene øker, og stadig flere blir overbevist om at ett eller flere av dem må komme seg ut av eurosamarbeidet.

- Kjøret mot Hellas er umoralsk. De får lån mot å kjøre landet ned i en bunnløs resesjon, sier sjeføkonom Petter Eilif de Lange i Sparebank1 SMN.

Han viser til lånebetingelsene om dramatiske budsjettkutt, som bidrar til at den greske økonomien minker stadig mer.

- Euroen er ikke liv laga. Hellas, og deretter Portugal og Irland, blir de første til å forlate valutaunionen. Og da må det skje raskt, som lyn fra klar himmel, sier de Lange.

- På kvelden kommer Merkel til å forsikre om at Hellas er og blir et euroland. Neste morgen ryker de ut.

Poenget med hurtig og overraksende exit er ifølge ham at folk ikke skal kunne forberede seg på det gjennom å flytte midlene sine ut av landet. Og for å bevare overraskelsesmomentet, må færrest mulig få vite om det.

- Det vil måtte koordineres med Merkel og Den europeiske sentralbanken, men kanskje ikke flere heller - da øker faren for lekkasje, sier de Lange.

De Lange spår at meldingen om at Hellas forlater euroen vil ledsages av en erklæring om at landet misligholder brorparten av statgjelden. Samtidig vil landene måtte få egen valuta med lav vekslingskurs mot euroen.

IMF: - Ballen ligger hos grekerne

HELLAS: - Ikke gjør oss til syndebukk

- Katastrofalt

Willem Buiter, stjerneakademiker og nå sjeføkonom i Citigroup, advarte torsdag mot konsekvensene av en gresk euro-exit, under tittelen «Katastrofe for Hellas, krise for verden».

Ikke desto mindre mener han en exit ikke kan utelukkes:

- Det greske innsparingsprogrammet er betydelig ute av kurs. Strukturelle reformer fører ingensteds, og den manglende realismen i estimatene av midler som kommer fra privatisering (...) er ganske klar allerede nå, skriver Buiter.

Buiter refererer til den greske regjeringens plan om at staten skal skaffe seg hele 50 milliarder euro gjennom å selge unna statlige eierandeler innen kraftverk, telekom, bank, jernbane, vannverk, gasselskap, havneanlegg, flyplasser, postvesen og forsvarsindustri innen 2015.

- Sterke koblinger

Buiter mener det i teorien vil være positivt for eurosamarbeidet å bli kvitt en økonomi som er så skakkjørt, men frykter likvel at det vil innebære en finansiell og økonomisk katastrofe.

- De finansielle og realøkonomiske koblingene mellom resten av verden og euroområdet er tilstrekkelig sterke til å gjøre dette til et globalt spørsmål, heter det i oppdateringen.

LES OGSÅ:

Berlusconi raser etter nedgraderingen av Italia

Slik nedbetalte Napoleon

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå