Hellas statsminister: – De lyver til dere

Statsminister i Hellas, Alexis Tsipras, langet ut mot kreditorene - og kalte dem «løgnere» og oppførselen deres «en skam», da han i en TV-tale onsdag ettermiddag bekreftet at det blir folkeavstemning på søndag.

<p><b>SNAKKET DIREKTE:</b> Hellas' statsminister Alexis Tsipras holdt onsdag en tale til folket hvor han blant annet annonserte at han gjerne kunne bli EU president neste år om det var ønskelig.<br/></p>

SNAKKET DIREKTE: Hellas' statsminister Alexis Tsipras holdt onsdag en tale til folket hvor han blant annet annonserte at han gjerne kunne bli EU president neste år om det var ønskelig.

De siste timene har mange spekulert i om den greske regjeringen vil avlyse søndagens folkeavstemning for å sikre en ny redningsavtale innen uken er omme.

Nå bekrefter Hellas statsminister Alexis Tsipras på direktesendt tv at folkeavstemningen skal skje som planlagt. Statsministeren understreket også at han tror at den vil bidra til å sikre en sterkere posisjon ved forhandlingsbordet for grekerne.

– Etter at vi annonserte en folkeavstemning har vi mottatt mye bedre forslag fra kreditorene, særlig når det gjelder restrukturering av den greske gjelden, sier han. 

Han legger også til at søndagens folkeavstemning ikke dreier seg om Hellas skal bli i eurosonen eller ikke, men kun om hvilke av kreditorenes krav det greske folket kan leve med.

– Mandag setter vi oss ved forhandlingsbordet. Etter folkeavstemningen vil vi kunne sikre bedre rettigheter for det greske folket. En samlet mening fra folket er mye sterkere enn noen regjering, sier Tsipras. 

– Mange har sagt at jeg har en skjult agenda ved å anbefale dere å stemme nei, og at jeg vil ta Hellas ut av EU. De lyver til dere.

Tirsdag gikk det rykter om at Hellas' finansminister Yanis Varoufakis hadde forsøkt å bytte søndagens folkeavstemning mot en forlengelse av grekernes forrige låneavtale under eurogruppens telefonkonferanse. Dette er ikke blitt bekreftet.

Liten sjanse for enighet

Klokken 17.30 skal eurogruppen diskutere grekernes nye forslag til en avtale i en telefonkonferanse, men flere land har allerede gjort det klart at de ikke vil skrive under en ny avtale før folkeavstemningen er gjennomført.

Kort tid før konferansen startet gikk eurogruppens president Jeroen Dijsselbloem ut og sa at han ikke tror dagens møte vil føre til noen løsning.

–  Vi kommer til å snakke om forslagene, men med den siste talen ser jeg små utsikter til framgang, sa han til mediene klokken 17.50 ifølge NTB.

Også EU-president Donald Tusk sa han ikke ønsket å diskutere det nye forslaget fra grekerne før folkeavstemningen var gjennomført.

– La oss vente på resultatet av folkeavstemningen, sier han onsdag.

<p><b>IVRIG PÅ TWITTER:</b> Samtidig som han talte, ble flere av utsagnene hans lagt ut på den greske statsministerens Twitter-konto. Der står det blant annet at institusjonene forsøker å presse deg til å si ja", og at "nei ikke betyr et farvel med Europa".</p>

IVRIG PÅ TWITTER: Samtidig som han talte, ble flere av utsagnene hans lagt ut på den greske statsministerens Twitter-konto. Der står det blant annet at institusjonene forsøker å presse deg til å si ja", og at "nei ikke betyr et farvel med Europa".

En skam

Den greske statsministeren benyttet også, i kjent tone, muligheten til å kritisere kreditorene under kevldens tale for deres behandling av Hellas den siste uken.

– Jeg ville aldri trodd at et demokratisk Europa ikke ville gi tid og rom til å holde en folkeavstemning. Det er en skam at vi har måttet ha disse ydmykende scenene de siste dagene nettopp fordi vi ønsket å gi folket en stemme, sier Tsipras ifølge The Guardian. 

– Deres avgjørelse om å tvinge oss til å stenge bankene har ført til at tusenvis av eldre har slitt, men til tross for deres forsøk på å kvele finanssystemet har vi klart å utbetale pensjoner, fortsatte han. 

Som et tegn på hvor mye den greske regjeringen ønsker å forbli i EU, la Tsipras til at han gjerne stiller med sitt kandidatur til jobben som EU-president neste år.

– De sier at jeg har en plan om å ta dere ut av EU dersom dere stemmer nei på søndag. De tar feil, sier Tsipras. 

Ba Tsipras avlyse

Flere har også i løpet av onsdagen sagt at de håper Tsipras vil avlyse folkeavstemningen.

Slovakias finansminister Peter Kazimir tok til Twitter for å si at et mulig gjennombrudd ville være om Hellas anbefalte «ja» i forhandlingene, eller foreslo å avlyse «hele greia»

Tysklands forbundskansler Angela Merkel, som hele uken vært klar på at hun ikke vil snakke om noen avtale før etter søndagens valg, sa onsdag i nasjonalforsamlingen Bundestag at «døren for samtaler med Hellas har vært, og er fortsatt, åpen», men at «ingenting er mulig» før folkeavstemningen – og at Tyskland vil vente på den greske folkeavstemningen.

<p><b>GJENNOMBRUDD:</b> Slovakias finansminister Peter Kazimir har på Twitter sagt at et mulig gjennombrudd ville være om Hellas anbefalte «ja» i folkeavstemningen, eller foreslo å avlyse «hele greia».</p>

GJENNOMBRUDD: Slovakias finansminister Peter Kazimir har på Twitter sagt at et mulig gjennombrudd ville være om Hellas anbefalte «ja» i folkeavstemningen, eller foreslo å avlyse «hele greia».

De tjener ikke Europa

– De som snakker til oss nå er de samme som gjorde det tidligere. De ser Europa som en overfladisk union med Det internasjonale pengefondet som et lim. De er ikke visjonærene Europa trenger, sier Tsipras om de andre regjeringssjefene i EU under sin tale onsdag.

Tidligere denne uken har flere av de andre EU-toppene gjort det klart at de ønsker at Hellas forblir i eurosonen, og ønsker et samlet EU.

– Dersom euroen feiler, feiler også Europa, sa Merkel til Bloomberg mandag.

Holder ikke mål

Hellas kreditorer er ikke de eneste som er skeptiske til grekernes folkeavstemning.

Onsdag gikk Europarådet, som ledes av Norges tidligere statsminister Thorbjørn Jagland, ut og sa at den greskefolkeavstemningen som er tillyst søndag ikke holder mål i forhold til internasjonale standarder.

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press sier Jagland at det at avstemningen er varslet med så kort tidsfrist i seg selv er et problem. Tsipras gikk ut med folkeavstemningskravet på lørdag.

– I tillegg det faktum at spørsmålene som stilles til det greske folket ikke er veldig klare, sier han om bakgrunnen for Europarådets skepsis.

Ifølge Jagland tilsier internasjonale standarder at det minst skal gå to uker fra varselet til en folkeavstemning avholdes for at det skal bli tilstrekkelig tid til en grundig diskusjon før avstemningen avholdes.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå