Her møtes verdenseliten til «hemmelig» møte

Styres verden egentlig fra dette hotellet?

<p><b>MØTESTEDET:</b> Bildet viser Grove Hotel i Watford, der årets Bilderberg-møte avholdes.<br/></p>

MØTESTEDET: Bildet viser Grove Hotel i Watford, der årets Bilderberg-møte avholdes.

Det myldrer av politi i Watford-området nord for London. Her er den hemmelighetsfulle organisasjonen Bilderberg samlet til møte på femstjerners Grove Hotel.

Blant de rundt 140 deltakerne er framtredende politikere, forretningsfolk og akademikere. Både Norges utenriksminister Espen Barth Eide, EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso og USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger er til stede.

Bilderberg-konferansen er en årlig begivenhet, men bare deltakerne vet hva som egentlig foregår å disse møtene. Det vedtas ingen erklæringer - så vidt utenforstående vet – og deltakerne selv holder munn.

Fikk Clinton valgt?

Hemmelighetskremmeriet har ført til at det har oppstått konspirasjonsteorier. Når så mange mennesker med så mye makt er samlet, må det da føre til noe, blir det sagt. En av teoriene går ut på at det egentlig var Bilderberg som fikk Bill Clinton valgt til president i USA i 1992.

Hvem står bak brå oppgang eller nedgang i oljeprisen? Bilderberg. Og når ble Herman Van Rompuy valgt til EU-president? Rett etter en Bilderberg-konferanse i 2009, noe som får nettstedet The New American til å stemple belgieren som «Bilderbergs mann».

Kritiske røster har hevdet at Bilderberg arbeider for opprettelsen av en verdensregjering. Den britiske politiske veteranen Denis Healey sa i 1991 at dette ikke stemmer, men at påstanden heller ikke er helt grunnløs.

«Ett felles samfunn»

<p><b>KRITISKE:</b> Ikke alle liker tanken på en «verdensregjering».<br/></p>

KRITISKE: Ikke alle liker tanken på en «verdensregjering».

– Mange av oss som er medlemmer av Bilderberg, føler at vi ikke kan fortsette å krige mot hverandre i all evighet, drepe mennesker og gjøre millioner hjemløse. Så vi mener at det ville være bra om hele verden ble ett felles samfunn, sa Healey til London-avisen The Guardian.

Lord Carrington, som har vært både utenriksminister i Storbritannia og generalsekretær i NATO, forstår at tausheten skaper spekulasjoner. Men han sier den er nødvendig for at deltakerne skal kunne snakke fritt. Konspirasjonsteoriene kaller han kort og godt «nonsens».

Langt fra alle lar seg overbevise av slike uttalelser. I Finland har parlamentarikeren Vesa-Matti Saarakkala krevd at regjeringsmedlemmer som deltar på møter i Bilderberg, forteller Riksdagen hva som skjer på disse møtene.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå