Høyesterett kaster ut Nobelprisvinner

Domstolen i Bangladesh tvinger Yunus til å gå av i egen bank.

FÅR SPARKEN: Fredsprisvinner Muhammed Yunus blir tvunget til å forlate lederposisjonen i mikrokredittbanken Grameen Bank, som han selv var med på å starte.
FÅR SPARKEN: Fredsprisvinner Muhammed Yunus blir tvunget til å forlate lederposisjonen i mikrokredittbanken Grameen Bank, som han selv var med på å starte.

Høyesterett i Bangladesh har opprettholdt sentralbankens beslutning om at Nobelprisvinner Muhammad Yunus (70) må gå av som direktør for Grameen Bank.

Det melder Reuters.

Dermed tapte Yunus i siste instans i kampen om å få fortsette å lede mikrolånsinstitusjonen han selv var med på å starte.

Sentralbanken i Bangladesh krevde Yunus' avgang på bakgrunn av at han er for gammel til å lede Grameen.

Den lovbestemte pensjonsalderen i landet er 60 år.

Maktkamp

Den avtroppende bankdirektøren peker selv på at regjeringen i Bangladesh har vikarierende motiver for å få ham sparket.

- Dette er en bank eid av fattige kvinner, og den posisjonen er nå truet fordi vår regjering nå av en eller annen grunn føler...at de har lyst til å ta kontroll over banken.

Det sa Yunus samme kveld som domstolen i landet kom med sin beslutning.

– Dette er en meget trist utvikling. Det vi ser, er en brutal maktkamp internt i Bangladesh. Yunus er en svært populær person, både hjemme og ute, og det skaper alltid motstandere, sa utviklingsminister Erik Solheim til NTB i forbindelse med meldingen om Yunus' avskjedigelse.

Han har flere ganger vært i kontakt med Yunus, senest for et par uker siden på telefon.

– Jeg presiserte at vi fra norsk side ikke sitter på noe som kan brukes mot ham. Det har jeg også gjort klart overfor internasjonale medier, fortalte Solheim.

Mikrokreditt

I 2006 fikk Grameen Bank og Muhammad Yunus Nobels fredspris for mikrokredittarbeidet som skulle gi små lån til fattige bangladeshere og dermed skape utvikling.

Men Yunus har vært under etterforskning siden januar etter anklager mot banken som kom frem i en NRK- dokumentar i fjor, skriver NRK.

Her avsløres det hvordan 608 millioner gitt fra Norge og Sverige og andre land ble overført fra banken til et nyetablert selskap med helt andre formål enn å gi fattige kvinner mikrolån.

Flere nyheter hos E24

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå