Høyre: - Johnsen bør lytte til OECD, og ikke på SV

Høyre ber finansminister Sigbjørn Johnsen følge rådene til Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).
<b>-VANSKELIG MANDAT:</b> Høyres nestleder Jan Tore Sanner, medlem av finanskomiteen, mener det er problematisk at Norges Banks Hovedstyre står ansvarlig for både pengepolitikken og som kontrollorgan for SPU.
-VANSKELIG MANDAT: Høyres nestleder Jan Tore Sanner, medlem av finanskomiteen, mener det er problematisk at Norges Banks Hovedstyre står ansvarlig for både pengepolitikken og som kontrollorgan for SPU.

- Jeg er helt enig med OECD om at det beste for norsk økonomi er å ta grep raskt. Jeg mener finansminister Sigbjørn Johnsen bør gjøre dette allerede ved det reviderte budsjettet for 2010, sier Sanner.

Sanner viser til mandagens rapport fra OECD, som konkluderer med at Norge har et alt for ekspansivt statsbudsjett i 2010 og at de raskest mulig bør komme seg tilbake til handlingsregelen.

- Jo lenger han venter på å kutte, jo verre blir det, fortsetter han.

OECD: - Finansministeren må snøre igjen pengesekken

Ikke hev skattene

Høyrepolitikeren er også glad for at OECD viser at en heving av skattene ikke er riktig vei å gå.

- Johnsen må lytte til OECD, og ikke på SV, sier Jan Tore Sanner, nestleder i Høyre.

Sanner viser til at SV visstnok skal ha kommet med forslag om å bryte løftet i Soria Moria II, der det heter at det samlede skatte- og avgiftsnivået skal videreføres som i dag.

Og det kan virke som om Sanner er blitt hørt, for statsminister Jens Stoltenberg har avvist en skatteøkning.

– Det som står i Soria Moria-erklæringen om skatt og transport står ved lag, sier Stoltenberg til NTB.

Les også: Stoltenberg avviser å øke skatten og Tror Jens kan gi etter for skattepress

Høye offentlige kostnader

Nestlederen i Høyre er bekymret for utviklingen i norsk økonomi og kommer med et konkret eksempel som viser at utviklingen går feil vei.

- I løpet av et halvannet år har det forsvunnet 65.000 jobber i privat sektor, mens det har blitt 25.000 flere i offentlig sektor, påpeker Sanner.

- De statlige kostnadene har hatt en voldsom vekst de siste Det er på tide med et kostnadskutt, og da er det ikke nok med kutt med ostehøvelen, fortsetter han.

Sanner ber så finansministeren se over til Sverige og lære av dem.

- Vi må få til en større konkurranse i offentlig sektor, og finansministeren bør se på mulighetene for nøytral moms i staten. Det er et grep man har lykkes med i Sverige, og som har ført til et kraftig kostnadskutt for staten, sier Sanner.

Til forsiden

På forsiden nå