Hollande til krig mot skatteparadisene

Den franske presidenten François Hollande lover å utrydde verdens skatteparadis og krever mer åpenhet både fra politikere og banker i hjemlandet.

<p>TIL KAMP: Frankrikes president François Hollande vil bli kvitt verdens skatteparadis og lanserte onsdag en rekke tiltak i hjemlandet.</p>

TIL KAMP: Frankrikes president François Hollande vil bli kvitt verdens skatteparadis og lanserte onsdag en rekke tiltak i hjemlandet.

Hollande lanserte sin kamp mot skatteparadisene onsdag.

– Skatteparadis må utryddes i Europa og resten av verden. Dette er en betingelse for å redde jobber. Det trengs en nådeløs kamp mot utskeielsene, grådigheten og hemmelig finans, sier han.

Blant tiltakene Hollande nå iverksetter, er å opprette et nytt kontor hvor påtalemyndigheten kan forfølge korrupsjon og skattesvindelsaker i Frankrike. I tillegg oppretter han en ny statlig myndighet som skal overvåke verdiene og potensielle interessekonflikter hos ministre, parlamentarikere og andre offisielle personer.

For å øke innsynet i slike saker fastslår Hollande at alle franske ministre må offentliggjøre sine personlige eiendeler fra og med mandag.

I tillegg blir franske banker nå pålagt å årlig offentliggjøre en liste av utenlandske datterselskaper.

– Franske banker må publisere den fulle listen av sine datterselskap i utlandet, land for land. Og de må vise til hva de gjør. Med andre ord vil det ikke være mulig for en bank å skjule transaksjoner gjennomført i skatteparadis, sier Hollande.

Tiltakene skjer etter at budsjettminister Jerome Cahuzac i forrige uke trakk seg etter å ha blitt siktet for skatteunndragelse. Cahuzac løy for president François Hollande om en hemmelig bankkonto der han hadde gjemt unna 600.000 euro, eller 4,5 millioner kroner.

På forsiden nå