I 2010 kalte hun norsk landbruk «kommunisme», nå blir hun ny landbruksminister

Sylvi Listhaug (Frp) kalte for tre år siden norsk landbrukspolitikk «kommunisme», i en kronikk her på E24. Fra i dag av er hun ny landbruksminister.

<p><b>NY LANDBRUKSMINISTER?</b> Alle store medier peker på Sylvi Listhaug (Frp) som ny politisk leder i landbruksdepartementet.<br/></p>

NY LANDBRUKSMINISTER? Alle store medier peker på Sylvi Listhaug (Frp) som ny politisk leder i landbruksdepartementet.

Erna Solberg (H) har akkurat presentert sin nye regjering i en pressekonferanse på Stortinget.

Slik alle de store mediene spådde, ble odelsjenta Sylvi Listhaug utnevnt til ny landbruksminister.

36-åringen fra Ørskog på Sunnmøre har en fortid som helse- og sosialbyråd i Oslo, men har også tidligere kastet seg inn i landbrukspolitikken.

Sammenlignet med kommunisme

I en kommentar publisert her på E24 i juni 2010 - og som i morgentimene i dag har gått som en farsott på sosiale medier - langer Listhaug ut mot det som har vært en konsensuslinje i norsk landbruk:

«Tenk på et scenario der staten regulerer hvor mange sofaer møbelfabrikkene i Norge kan produsere i løpet av et år, hvor mye fabrikkene skal tjene per sofa, og hvor mye du som forbruker skal betale for sofaen», skrev hun i E24-kronikken.

Les hele Listhaugs kommentar her

«Det ville bli definert som et kommunistisk system der det offentlige regulerer alt», heter det videre i Listhaugs kommentar - hvor hun også kommer med et stikk til Høyre, som Frp nå skal i regjering med.

«I landbrukssektoren har vi et slikt system som alle politiske partier, unntatt FrP, støtter. Også Høyre har latt seg knekke av landbrukslobbyen til å ville videreføre jordbruksavtalen»

- Thatcher-fan i landbruksdepartementet

Listhaug forlot politikken, for å bli rådgiver hos PR-rådgivningsbyrået First House i fjor.

Hun beskrives av mange som sterkt liberalistisk i næringspolitikken, og konservativ i verdispørsmål.

Les også: Slik kan den nye regjeringen bli

Hun markerte seg som et uredd og konfliktskapende byråd i Oslo, skriver Aftenpostens kommentator Thomas Boe Hornburg.

I dagens avis skriver han at Listhaug er «bondeorganisasjonenes verste mareritt», og at «det umulig kan gå upåaktet hen med en Margareth Thatcher-tilhenger i landbruksdepartementet».

I et mini-intervju som følger den omtalte E24-kommentarern, svarer hun da også at nyliberalistenes «bibel», Ayn Rands «De som beveger verden», er hennes favorittbok.

I kronikken listet Listhaug opp hva hun mener er galt med den norske landbruksordningen:

«I et marked er det vanlig at dersom en har overskudd på en vare så setter en ned prisen. Når landbrukssamvirket har overskudd på egg knuses disse og kastes på dynga heller enn å komme forbrukerne til gode til rimeligere priser».

Les også: Frp vil revurdere Listhaugs plass i sentralstyret

Lover ny medisin

Hun kommer også med lovnader om hva Femskrittspartiet ville gjort om de fikk bestemme landbrukspolitikken - noe de nå altså vil få gjøre - med Listhaug selv som statsråd:

«Fremskrittspartiet mener det er på tide med en ny medisin der vi slipper bonden fri til å produsere det en vil og så mye en vil. Det er på tide å gi bonden eiendomsretten tilbake, og gi unge som i dag vurderer å overta gårdsbruk fremtidsmuligheter til å bli selvstendig næringsdrivende som kan utnytte egen eiendom, og ikke leiglendinger av staten der inntektene blir servert over statsbudsjettet».

PS! E24 har forsøkt å få tak i Sylvi Listhaug i dag. Vi har så langt ikke lykkes.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå