- I Norge er det bare djevelskap

- Jeg er kypriot nå, sier John Fredriksen som er lei jantelov og misunnelse i gamlelandet.

- Norge er det eneste sted i verden hvor det er problemer for meg. Det er misunnelse og jantelov. Det har kostet altfor mye krefter. Jeg er glad i landet jeg er født i, men jeg er ferdig med Norge som forretningsperson, sier Fredriksen til Dagens Næringsliv (DN).

John Fredriksen kontrollerer i dag syv norske børsnoterte selskaper verdt 33 milliarder kroner.

Men nå er det slutt for ham som forretningsmann i Norge.

- Ferdig med Norge

- Jeg kommer ikke til å satse mer i Norge. Det er spesielt håpløst i shipping. Landet har utspilt sin rolle 100 prosent med det skattesystemet. Jeg kommer ikke til å investere én krone mer i Norge, sier han til DN.

Fredriksen er tydelig oppgitt over striden i Eastern Drilling

OSE
EDRILL
hvor Oslo Børs påla ham dagbøter på to millioner kroner. Etter bøtene hadde nådd 34 millioner kroner hadde Fredriksen fått nok og la inn et bud på de resterende aksjene.

Det tapte Fredriksen 800 millioner kroner på, sett i forhold til hans opprinnelige plan.

I går ble det kjent at minoritetsaksjonærene i Eastern Drilling fortsatt ikke er fornøyd med Fredriksen. De har klaget på budet han har fremsatt, og krever renter på beløpet.

- Andre jubler

- Det er rart. Andre steder jubler de. Jeg er kypriot nå. I Singapore elsker de oss. I Norge er det bare djevelskap, sier han og fortsetter:

- Norge er i ferd med å bli historie for meg. Det har alltid vært problemer for meg der.

Til DN forklarer Fredriksen at det har vært slik siden 1986, da han satt til sammen 113 dager i varetekt beskyldt for skatteunndragelse og økonomisk juks, før saken falt sammen for politiet.

Forlot landet

I mai ifjor ble det klart at John Fredriksen gjorde kypriot av seg etter en regelendring som endret hvor lenge han kunne være i Norge av gangen uten å skatte til hjemlandet.

Les også: Fredriksen blir kypriot og Han flytter for døtrene

Et annet moment var at det ville bli svært dyrt for døtrene hans å arve ham her hjemme.

Etter striden med Oslo Børs og Eastern Drilling har det blitt klart at Fredriksen ikke føler seg så bekvem i Norge lenger.

- Jeg føler det som har skjedd i denne saken er blackmail. Blackmail er et beskrivende ord, sa John Fredriksen til DN mars i år.

Allerede da varslet han at det ikke lenger var mulig for ham å bo i Norge lenger. Fredriksen forklarte til avisen at pengene var avgjørende for valg av statsborgerskap.

- Jeg innser at det ikke er mulig i min situasjon å bo i Norge.

Les også: - Ikke mulig å bo i Norge

Slik endte Fredriksens bøter i Eastern Drilling, der Oslo Børs påla ham 2 millioner kroner i daglig mulkt for ikke å kjøpe alle aksjene i selskapet og dermed skvise småaksjonærene:

Les flere økonominyheter på E24-forsiden.

Siste:

På forsiden nå