IMF: - Hellas kan velte Portugal

Kriserammede Hellas kan tynge Portugals forsøk på stabilisering.

ADVARER: Det internasjonale pengefondet og Christine Lagarde mener Hellas kan tynge Portugals forsøk på stabilisering.
ADVARER: Det internasjonale pengefondet og Christine Lagarde mener Hellas kan tynge Portugals forsøk på stabilisering.

Portugals forsøk på å stabilisere sin fiskale situasjon kan komme til å bli tynget av den pågående krisen i Hellas.

Det advarer IMF på tirsdag ifølge Dow Jones Newswires.

- På rett spor

Ifølge IMF er Portugal stort sett på rett spor med sine tiltak for å redusere landets underskudd, innføre strukturelle reformer og styrke bankene. Portugal har også fått hjelp av vedtaket i juli om å utvide EUs sikkerhetsnett.

Men selv om IMF regner med at Portugal kan gå tilbake til obligasjonsmarkedet i 2013, heves en advarende finger om at den voksende uroen rundt Hellas kan forhindre Portugals gjenhentingsprosess.

- Det er et faktum at vi har sett gjeldsuroen i periferien spille over til nedgraderinger og spørsmålstegn til Portugal, sa Poul Thomsen i IMF på en telefonkonferanse.

- De direkte koblingene mellom de to landene er begrensede, men det råder ingen tvil om att den fortsatte usikkerheten om periferi-landene påvirker Portugal, sa han.

- Sterk implementering er måten Portugal kan differensiere seg på, sa han.

IMF advarte også om at finansieringsproblemene for portugisiske banker kan komme til å intensiveres. Banker har vært nesten helt avhengig av likviditet fra den Europeiske sentralbanken i over ett år. Når de forsøker å skjære ned på den avhengigheten kan utlån til privat og offentlig sektor rammes.

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå