IMF er bekymret for høy gjeld og overprisede boliger i Norge

IMF mener norske boliger fortsatt er overpriset, og er bekymret for det høye gjeldsnivået. Til tross for relativt gode utsikter, anbefaler IMF strammere oljepengebruk for å være bedre forberedt på eventuelle nedturer.


<p>Det internasjonale valutafondet (IMF) overleverer sin uttalelse om norsk økonomi til finansminister Siv Jensen (Frp). Jacques Miniane overleverer rapporten.</p>

Det internasjonale valutafondet (IMF) overleverer sin uttalelse om norsk økonomi til finansminister Siv Jensen (Frp). Jacques Miniane overleverer rapporten.

Det internasjonale pengefondet (IMF) overrekker sin foreløpige rapport om den norske økonomien til finansminister Siv Jensen mandag.

«Det er skyer i horisonten, som globale handelskonflikter og usikkerhet rundt europeisk vekst, men til tross for disse risikoene er utsiktene fortsatt ganske positive», heter det i rapporten fra IMF.

IMF venter nå en fastlandsvekst på rundt 2,5 prosent i Norge i år, men tror den dabber av til 2,1 prosent neste år.

Norges Bank venter til sammenligning en vekst på 2,7 prosent i år og 1,8 prosent neste år, ifølge prognosene fra rentemøtet i mars. I fjor var veksten på 2,5 prosent.

Fortsatt bekymret for boligpriser og høy gjeld

– Til tross for at boligprisveksten har dempet seg den siste tiden, så er boligprisene fortsatt opptil 10 prosent overpriset på landsbasis, sier Jacques Miniane i IMF på mandagens pressekonferanse, men legger til at dette er en forbedring fra i fjor.

I Oslo kan boligprisene være så mye som 20 prosent overpriset, tror IMF, som derfor ikke anbefaler endringer i boliglånsreguleringene.

IMF mener også at utviklingen i næringseiendom bør følges nøye, fordi prisingen nå synes å være strukket langt, spesielt i Oslo.

– Jeg deler IMF-delegasjonens bekymring for utviklingen i eiendomsmarkedene og i husholdningenes gjeld kan utgjøre en risiko for norsk økonomi, sier finansminister Siv Jensen på pressekonferansen.

Hun er glad for at IMF mener boligmarkedet har blitt mindre overpriset det siste året.

– Regjeringen har innført tiltak for å dempe veksten i husholdningenes gjeld og de galopperende boligprisene, som særlig rammet førstegangskjøpere. Vi ser nå at disse virker, sier ministeren.

Mener oljepengebruken bør strammes inn

IMF mener regjeringen bør stramme inn på oljepengebruken for å være bedre forberedt på eventuelle nedturer.
– Vi mener det ville være ideelt å stramme inn i finanspolitikken. Statsbudsjettet burde ha en innstrammende effekt på en kvart til en halv prosent av BNP, sier Miniane til E24.
I statsbudsjettet for 2019 la regjeringen opp til et en oljepengebruk på 231 milliarder kroner, som tilsvarer en nøytral effekt på BNP.

IMF synes også det er riktig av Norges Bank å sette opp renten, da inflasjonen har vært litt over målet.
– Hvis utsiktene fortsetter som ventet, mener vi det er riktig å fortsette renteoppgangen sakte og gradvis slik Norges Bank har varslet, sier Miniane videre.
Norges Bank satt opp renten i mars til 1,00 prosent, og varslet ny heving i løpet av det neste halvåret. Neste rentemøte er på torsdag, men det ventes ingen endring på dette møtet.
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå