– Handelssystemet kan bli revet i filler

IMF-sjefen advarer USA og Kina mot å begå en «utilgivelig, kollektiv politisk fiasko».


<p><b>VARSKU</b>: IMF-sjef Christine Lagarde advarer mot proteksjonisme.</p>

VARSKU: IMF-sjef Christine Lagarde advarer mot proteksjonisme.

Sjefen for Det internasjonal Pengefondet (IMF), Christine Lagarde, sier hun er optimistisk med tanke på de økonomiske utsiktene. Samtidig ser hun på økt proteksjonisme som en stor risiko.

Under en tale i Hongkong tirsdag (ekstern lenke) sa Lagarde at den høyeste prioriteten for den globale økonomien må være å unngå proteksjonisme, minske den finansielle risikoen og dyrke langsiktig vekst.

– Det er en risiko for at det globale handelssystemet er i ferd med å rives i filler, sier hun.

Advarer

I det som kan tolkes som en pekefinger til USAs president, Donald Trump, sier Lagarde at regjeringer «må holde seg unna proteksjonisme i alle sine former».

– Det mangesidige handelssystemet har bidratt til å halvere andelen som lever i ekstrem fattigdom, mens barrierer hindrer handel fra å utspille sin viktige rolle i å øke produktivitet, sier Lagarde.

Hun fremholder at den beste måten å håndtere globale ubalanser er finanspolitiske verktøy og strukturreformer.

– Historien har vist at importrestriksjoner er skadelig for alle, spesielt fattige forbrukere, sier Lagarde.

Mulig oppmykning

Talen kommer midt i det som var en gryende handelskrig mellom Kina og USA, hvor den enes varslede tolltariffer har blitt besvart av den andre i eskalerende inkrementer.

Imidlertid lovet Kina tirsdag å senke tollen på biler, åpne opp finanssektoren og styrke rettighetene for intellektuell eiendom.

– Økonomisk globalisering er en irreversibel trend i tiden. Døren for åpning vil ikke lukke seg, den vil bare åpne seg og bli videre og videre, sa Kinas president Xi Jinping tirsdag under en økonomisk konferanse i øyprovinsen Hainan.

Xi advarte også mot konsekvensene av handelskrig, det han kaller et nullsumspill, og trakk frem viktigheten av samarbeid som G20 og Apec.

– På denne måten kan vi gjøre den økonomiske globaliseringen mer åpen, inkluderende, balansert og lønnsom for alle, sa Xi.

USAs president Donald Trump uttrykte på sin vante kommunikasjonsplattform Twitter at han satte pris på Kinas oppmykning.

– Jeg er veldig takknemlig for president Xis vennlige ord om toll på biler og hans opplysninger om åndsverk og utveksling av teknologi. Vi vil gjøre store fremskritt sammen, skriver Trump tirsdag kveld.

Sjefstrateg: – Fortsatt tid til å bli enig

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB sier til E24 at en handelskrig naturligvis vil være veldig negativt for den globale økonomien.

 <p>Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB.</p>

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB.

– Men samtidig mener vi at vi ikke er riktig der ennå. Det vi har sett de siste ukene er at handelsspenningene har eskalert, men så skal man huske at av det som er blitt annonsert hittil har den direkte effekten på global økonomi vært ganske liten. Det skaper likevel en usikkerhet om hvordan dette vil eskalere videre, sier Blomgren.

Hun minner om at det i USA er en høringsperiode på tiltakene Trump har annonsert, som løper til midten av mai.

– Det vil jo gjøre at det finnes tid for USA og Kina til å diskutere og komme til en enighet der man kanskje går litt tilbake på det som er blitt varslet. Det finnes i alle fall tid, sier hun.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå