Oljeindustrien sliter fortsatt

Trenden i norsk industriproduksjon er fortsatt negativ. Med fallende oljeinvesteringer vil oljebremsen fortsette, tror Handelsbanken.


<p><b>FALLER FORTSATT:</b> Industriproduksjonen fortsetter trenden nedover, ledet av leverandørindustrien til oljebransjen. Med forventninger om kraftig fallende investeringer i 2017 er det lite håp om bedring med det første, mener analytikerne. Dette er fra Troll-plattformen i Nordsjøen.</p>

FALLER FORTSATT: Industriproduksjonen fortsetter trenden nedover, ledet av leverandørindustrien til oljebransjen. Med forventninger om kraftig fallende investeringer i 2017 er det lite håp om bedring med det første, mener analytikerne. Dette er fra Troll-plattformen i Nordsjøen.

Norsk industriproduksjon falt 0,1 prosent fra oktober til november.

Det viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå fredag.

I perioden fra september til november var produksjonen ned med 0,6 prosent sammenlignet med forrige tremånedersperiode.

Tallene de siste månedene viser at norsk industri fortsatt ikke er ferdig med oljebremsen. Leverandørene til olje- og gassektoren har vært en av de viktigste motorene for veksten i økonomien, og de siste to årene har motoren fusket.

Torsdag sa Statoil-sjef Eldar Sætre og flere andre næringslivsledere at oljebremsen kommer til å fortsette gjennom 2017, og at omstillingen ikke er over. I tillegg vil effektivisering gjøre at kapasiteten i oljebransjen neppe kommer opp på gamle nivåer.

Les mer: Slik blir oljebremsen i 2017

Forventer fortsatt fall

Handelsbanken hadde ventet et større fall fra oktober til november, på 0,5 prosent. Banken peker på at produksjonen steg noe i oktober etter et brått fall i august, men sier at trenden fortsatt er negativ.

– Vi forventer en fortsatt nedadgående trend for industriproduksjon fremover, men i saktere tempo enn det vi har sett gjennom 2016, siden investeringsaktiviteten på kontinentalsokkelen fortsetter å falle, sier Handelsbanken-analytiker Marius Gonsholt Hov i en kommentar.

 <p><b>SLITER FORTSATT:</b> Denne indeksen viser hvordan leverandørindustrien til oljebransjen har slitt de siste årene, mens indikatoren for tradisjonell industri ligger nokså jevnt, men lavere enn før finanskrisen i 2008.</p>

SLITER FORTSATT: Denne indeksen viser hvordan leverandørindustrien til oljebransjen har slitt de siste årene, mens indikatoren for tradisjonell industri ligger nokså jevnt, men lavere enn før finanskrisen i 2008.

Oljeselskapene har anslått at investeringene i olje og gass vil falle til 147 milliarder kroner neste år, et nivå som er 74 milliarder kroner lavere enn i toppåret 2014.

Les mer: Bransjen forventer 147 milliarder i investeringer i 2017

Oppgang i dataindustri

Utviklingen i industriproduksjonen fra oktober til november skyldes oppgang i næringsmiddelindustrien og kjemiske råvarer, mens maskinindustrien og bygging av skip og oljeplattformer viste klar nedgang.

Nedgangen på 0,6 prosent fra forrige tremånedersperiode skyldtes svakere utvikling i raffinerier, bygging av skip og oljeplattformer og næringsmiddelindustrien, blant annet grunnet fall i foredling av fisk grunnet tidlig slakting, ifølge SSB.

Nedgangen i tremånedersperioden ble motvirket av svak oppgang i dataindustrien og elektrisk utstyrsindustri, ifølge byrået.

I de tolv månedene frem til oktober 2016 har industriproduksjonen i Norge falt med 3,4 prosent, mens industriproduksjonen i eurosonen er opp 0,4 prosent i samme periode.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå