Kraftig inflasjonsvekst i juli

Oppgang i matvareprisene får skylden for at kjerneinflasjonen stiger langt mer enn ventet i juli.


<p>MATOPPGANG: Prisveksten i dagligvarebransjen får følger for den samlede prisveksten. </p>

MATOPPGANG: Prisveksten i dagligvarebransjen får følger for den samlede prisveksten. 

Kjerneinflasjonen endte på 1,4 prosent i juli, sammenlignet med samme periode i fjor. Det er en endring fra juni på 0,6 prosent.

Det viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) fredag.

Kjerneinflasjonen var både av konsensus og Norges Bank på forhånd ventet å komme inn på 1,2 prosent. Nordea Markets og Swedbank på sin side ventet en kjerneinflasjon på 1,1 prosent. 

Den totale inflasjonen endte på 3,0 prosent. Fra juni er endringen på 0,7 prosent.

– Det var et høyere utfall en forventet, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

Les også: Norges Bank varsler dyrere boliglån

Matvareprisene stiger 

Ifølge SSB er det høyere matvarepriser som fører til den overraskende økningen. Oppgangen i matvareprisene var på 3,8 prosent i juli.

– Vi hadde en forventning om at matvareprisene skulle stige mer i juli, men de steg enda mer enn forventet, sier Haugland. 

– Dette er en måned med spesielt stor usikkerhet. Særlig på matvareprisene har det en tendens til å få større avvik, sier Haugland.

SSB skriver i sin rapport at den kraftige månedsendringen må ses i sammenheng med relativt lave økninger i tiden etter påske. 

– Matprisene har hatt en svak prisutvikling over lang tid. At prisene øker noe i juli, er som forventet, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare i en kommentar.

Les også: Finanstilsynet bekymret for nordmenns høye gjeld

Normal oppgang

Matvarekjedene øker normalt sett prisene i inngangen til juli. Dette skjer på bakgrunn av jordbruksoppgjøret, i tillegg til at prisene fra leverandørene endres 1. juli.

- Ser vi på de siste 12 månedene, har matprisene økt klart mindre enn prisene generelt. Matprisene har holdt seg uvanlig lave over tid, og prisjusteringen som kom i juli, var som forventet, sier Størksen.

Sommersalgene på klær og skotøy bidrar på sin side med å dempe utviklingen i inflasjonen. Prisene her falt med 6,8 prosent sammenlignet med måneden før.

Energiprisene som utelates fra kjerneinflasjonen steg 6,2 prosent i juli, opplyser SSB. 

Renteøkningen kommer

Det er den såkalte kjerneinflasjonen Norges Bank ser på når banken vurderer utviklingen i økonomien. Siden januar 2017 har kjerneinflasjonen ligget godt under inflasjonsmålet på to prosent.

I juni falt kjerneinflasjonen tilbake fra 1,2 til 1,1 prosent. Men det var i mai man første gang så at inflasjonen var godt svakere enn ventet. Den gang kom kjerneinflasjonen inn på 1,2 prosent, mot ventet 1,4 prosent. Norges Bank hadde den gang lagt til grunn en vekst på 1,6 prosent.

Norges Bank har som en rekke økonomer tidligere varslet at det vil komme en renteøkning i september, på tross av svake nøkkeltall de siste månedene. 

– Norges Bank har vært ganske avslappet til det løpende inflasjonsbildet i hele året, og viser veldig tydelig at renten skal opp i september, sier Haugland.

– Dette vil bare støtte deres beslutning om å heve renten i september. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå