Prisveksten avtar før julehandelen

Kjerneinflasjonen endte på 1,6 prosent i oktober, en liten nedgang fra måneden før.


<p><b>PRISFALL</b>: Prisene på mat falt i oktober. Sammen med svakere vekst enn ventet for flyprisene førte det til fall i inflasjonen. </p>

PRISFALL: Prisene på mat falt i oktober. Sammen med svakere vekst enn ventet for flyprisene førte det til fall i inflasjonen. 

Kjerneinflasjonen endte på 1,6 prosent i oktober, sammenlignet med samme periode i fjor. I september endte inflasjonen på 1,9 prosent. 

I forkant av beslutningen var meningene delte i analytikerkorpset om hvilken vei inflasjonen ville ta. DNB Markets ventet et fall til 1,7 prosent, Nordea Markets ventet kjerneinflasjonen ville ligge stabilt på 1,9 prosent.

Flybilletter for store deler av skylden for svekkelsen i oktober, sammenlignet med året før. 

«Prisene på flybilletter steg 1,5 prosent fra september til oktober i år, mens de gikk opp 16,9 prosent i samme periode i 2017», skriver SSB i en melding. 

Billigere mat

Også prisen på matvarer bidro til fallet. Fra september falt matvareprisene med 0,8 prosent, viser statistikken.

– Det er ikke uvanlig at matprisene synker fra september til oktober. De siste frem årene har matprisene gått ned med gjennomsnittlig 0,3 prosent i denne perioden. En nedgang på 0,8 prosent er med andre ord større enn ventet, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare i en uttalelse.

Totalindeksen for KPI endte på 3,1 prosent i oktober, sammenlignet med tolv måneder tidligere. I september endte fasiten på 3,4 prosent.

Denne inkluderer prisutviklingen på strøm, som bidro mest i månedsendringen.

Kronesvekkelse

Kronen svekket seg mot både euro og dollar etter de ferske inflasjonstallene.

Prisen på én euro økte fra 9,520 til 9,543, mens dollaren gikk opp fra 8,389 til 8,415 like etter tallene.

For dagen har kronen blitt svekket 0,24 prosent euro og 0,47 prosent mot dollar.

– Kjerneinflasjonen kommer inn i tråd med Norges Banks forventninger, på tross av høyere enn forventet inflasjon i september, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Han trekker frem at man de siste månedene har sett noe høyere inflasjon enn forventet, men at DNB har sett på dette som midlertidig. 

– Dagens tall setter kjerneinflasjonen tilbake til Norges Banks bane over inflasjonen noe som etter vår oppfatning støtter at Norges Bank vil kunne øke renten to ganger i 2019, med den første økningen ventet i mars, skriver Aamdal videre. 

Han avslutter med at en renteheving i desember etter deres mening fortsatt ikke er sannsynlig. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå