Uventet lav prisvekst

Kjerneinflasjonen var opp 1,2 prosent i mai på årsbasis. Men da tas ikke oppgangen i bensinprisene med.


<p><b>LAV PRISVEKST:</b> Den underliggende prisveksten var på 1,2 prosent på årsbasis i mai, lavere enn ventet.</p>

LAV PRISVEKST: Den underliggende prisveksten var på 1,2 prosent på årsbasis i mai, lavere enn ventet.

Det melder Statistisk sentralbyrå.

Årsveksten i kjerneinflasjon har ligget på rundt én prosent siden i fjor sommer, og var på 1,3 prosent i april.

Det er dette tallet Norges Bank ser på når banken vurderer utviklingen i økonomien. Årsveksten i kjerneinflasjonen har ligget godt under dagens inflasjonsmål på to prosent siden januar 2017.

Et gjennomsnitt av økonomer hadde ventet en oppgang på 1,4 prosent i mai, ifølge Bloomberg. Nordea Markets hadde ventet 1,4 prosent, mens DNB Markets ventet 1,3 prosent. Handelsbankens prognose var på 1,5 prosent.

Norges Bank har lagt til grunn en kjerneinflasjon på 1,6 prosent i sine anslag.

Kjerneinflasjonen ser bort fra endringer i strøm- og drivstoffpriser samt avgifter som merverdiavgift, sukkeravgift og lignende. Denne indikatoren skal gi et bilde av den underliggende prisveksten i økonomien.

Lavere underliggende inflasjon enn ventet kan bidra til at den planlagte rentehevingen fra Norges bank i høst kan bli utsatt.

– Vi fortsetter å vente en renteheving i september, men ser en økt risiko for at hevingen blir utsatt, skriver Kyrre Aamdal i DNB Markets i et notat.

Kronen svekket seg mot euroen etter at tallet kom. En euro gikk fra å være verdt 9,48 kroner til 9,52 kroner.

På månedsbasis steg kjerneinflasjonen med 0,2 prosent i mai.

Mens kjerneinflasjonen holder seg nokså svak, er konsumprisindeksen mye opp fra i fjor på grunn av høyere strøm- og bensinpriser.

(saken fortsetter under figuren)

 <p><b>STØRRE GAP:</b> Prisen på strøm og drivstoff har økt den siste tiden, noe som løfter konsumprisindeksen med 2,3 prosent på årsbasis i mai. Den underliggende prisveksten, som utelukker energivarer, var derimot lavere enn ventet på 1,2 prosent. Den siste tiden har de to målene på prisveksten skilt lag, ifølge SSBs tall.</p>

STØRRE GAP: Prisen på strøm og drivstoff har økt den siste tiden, noe som løfter konsumprisindeksen med 2,3 prosent på årsbasis i mai. Den underliggende prisveksten, som utelukker energivarer, var derimot lavere enn ventet på 1,2 prosent. Den siste tiden har de to målene på prisveksten skilt lag, ifølge SSBs tall.

Bensinpris løftet konsumprisindeksen

Konsumprisindeksen steg 2,3 prosent fra mai i fjor til mai i år, og mye av årsaken er at strømprisen er 14,6 prosent høyere og at prisene på drivstoff og smøremidler er opp 12,7 prosent.

«Energiprisene trekker dermed tolvmånedersveksten i KPI opp med 0,8 prosentpoeng», skriver SSB.

Målt på årsbasis var KPI var likevel litt ned fra måneden før, da årsveksten var på 2,4 prosent.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå