Ingen lettelse i Europas knugende gjeld

Det nye året har ikke åpnet med noen stor gjeldslettelse for Europa.

FORTSATT RØDT I SØR: Renten er fortsatt skyhøy for de sør-europeiske landene.
FORTSATT RØDT I SØR: Renten er fortsatt skyhøy for de sør-europeiske landene.

Statistikken fra Eurostat som viser renten på statspapirer for EU-land, gir ingen nevneverdig forbedring fra i høst.

For landene i eurosonen økte gjennomsnittsrenten på de lange statslånene ørlite grann i januar - fra 4,63 til 4,65 prosent - mens den for alle 27 EU-land i snitt falt fra 4,33 prosent til 4,24 prosent.

E24 har oppdatert det interaktive gjeldskartet med siste tilgjengelige statistikk fra Eurostat. Klikke på denne lenken for å benytte deg av kartets funksjonalitet.

Videre opp i Hellas

Renten den greske staten - i teorien - må betale for å låne penger er den desidert høyeste i Europa, og den vokser videre.

Ved starten av 2012 økte statsrenten fra 21,14 prosent i desember til 25,91 prosent i januar.

Siden Hellas i praksis nå er konkurs, lever landet på lån fra EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet. Hellas er derfor så heldige at landet slipper å låne penger i finansmarkedet til disse rentene.

Italia og Spania må derimot fortsatt låne penger «privat», men kunne heldigvis konstatere at gjennomsnittsrenten falt noe tilbake i januar.

Italia betalte i snitt 6,54 prosent, ned fra 6,81 prosent i desember, mens Spania endte opp med å betale 5,41 prosent i snitt. Det var ned fra 5,53 måneden før.

Portugal er i samme situasjon som Hellas ved at landet har fått krisehjelp fra «troikaen», og slipper dermed å finansiere underskuddene sine med nye statslån i finansmarkedene. I så fall ville de måttet betale 13,85 prosents rente. Det er en økning på nesten ett prosentpoeng siden desember.

For den irske staten falt renten nesten ett prosentpoeng, fra 8,70 prosent til 7,71 prosent.

Lettelse i Storbritannia

I nabolandet Storbritannia har den konservative regjeringen til David Cameron strammet inn budsjettene i de 20 månedene som er gått siden de overtok, og tiltakene applauderes i finansmarkedene.

I januar endte statsrenten på 1,47 prosent - det laveste i hele EU.

I løpet av det siste året er renten mer enn halvert.

Tyskland, Danmark og Sverige har sammen med Storbritannia størst tillit i finansmarkedene - alle landene betaler under to prosent på sine statslån.

Les også:

På forsiden nå