- Ingen renteendring før 2013

Den internasjonale uroen kommer til å holde den norske styringsrenten lav i lang tid, tror sjeføkonom.

INGEN ENDRING FØR 2013: Sjeføkonom i Sparebank1, Elisabeth Holvik, mener det ikke er behov for økning av styringsrenten neste år.
INGEN ENDRING FØR 2013: Sjeføkonom i Sparebank1, Elisabeth Holvik, mener det ikke er behov for økning av styringsrenten neste år.

- I et slikt økonomisk klima som vi er i nå, ser vi ikke behov for høyere renter. Når Norges Bank også sier at vi er i et lavrentescenrario, så tror jeg at sjansen er stor for at vi ser uendret styringsrente i lang tid fremover, sier Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank1 til E24.

Hun tror Norges Bank vil la renten være uendret ut året og trolig også neste år.

På onsdagens rentemøte besluttet sentralbanksjef Øystein Olsen å holde fast ved en styringsrente på 2,25 prosent. Han brukte den internasjonale økonomiske uroen som en av årsakene til at renten nå forblir uendret.

- Dagens beslutning er i tråd med det vi har sagt. Hvis forholdene utvikler seg og den finansielle uroen vedvarer, så vil styringsrenten holde seg lav, sier Erik Bruce, senioranalytiker i Nordea til E24.

LES OGSÅ: - Folk må ta ansvar for egen økonomi

Internasjonale forhold påvirker

- Det ser ut som at den amerikanske sentralbanken kommer til å holde renten lav lenge, og at den også kommer til å holde seg lavt internasjonalt. Da blir det lite rom for å sette opp styringsrenten i Norge slik som man hadde forespeilet seg, sier Bruce.

Bruce har ingen tro på renteheving i år, til tross for at sentralbanken i sin rentebane har lagt inn både en og to renteøkninger for styringsrenten denne høsten.

- Vi ser at kronen holder seg sterk selv om styringsrenten ikke ble satt opp. Hvis Norges Bank skulle finne på å sette opp renten, vil det ikke bare styrke kronen, men også svekke vekstutsiktene for norsk økonomi. Det er en av grunnene til at renteendring er satt på vent, sier Bruce.

LES OGSÅ: - Tolker uroen som et sjokk

Hensyntar pengemarkedsrenten

- Hvis styringsrenten økes i slike urolige tider, vil det også kunne føre til at bankene setter opp renten på utlån til sine kunder. Den internasjonale uroen kan smitte over på norsk økonomi ved at pengemarkedsrenten går opp på grunn av økt risiko, sier Holvik.

Hun mener det vil kunne legge en demper på veksten i den norske økonomien.

- Vi ser nå at flere banker vurderer å sette opp rentene, selv om Norges Bank holder styringsrenten uendret. Det er en indikasjon på at uroen globalt vil gjøre at privatpersoner og bedrifter blir mer forsiktige med investeringer, sier Holvik.

Bruce viser til at pengemarkedspreaden, renten bankene låner til hverandre på, sannsynligvis vil stige hvis det blir økende uro i markedene.

- Det er pengemarkedsrenten som er avgjørende. At den er høy selv uten økning i styresrenten, viser hvor usikkert markedet er, og hvor stort risikopåslag de som låner ut penger i markedet vil ha.

LES OGSÅ: Sjeføkonom Mork svarer leserne

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå