Inntil tre års gruvepause på Svalbard

Store Norske skal innføre inntil tre års driftshvile i gruvevirksomheten i Svea-området, og regjeringen har besluttet å bidra med mer penger til gruveselskapet på Svalbard.


<p><b>PENGER FRA REGJERINGEN:</b> Det offentlige pengebidraget til kullselskapet Store Norske på Svalbard er ment å  kunne gi lokalsamfunnet bedre forutsetninger til å kunne omstille seg.</p>

PENGER FRA REGJERINGEN: Det offentlige pengebidraget til kullselskapet Store Norske på Svalbard er ment å  kunne gi lokalsamfunnet bedre forutsetninger til å kunne omstille seg.

Regjeringen følger opp anbefaling fra styret, og vil bidra med til sammen 110 millioner kroner i 2016.

– Det er viktig at vi opprettholder næringsaktivitet og bosetting på Svalbard. Gruveselskapet bidrar til et livskraftig samfunn i Longyearbyen. Pengene vil gi lokalsamfunnet bedre forutsetninger til å kunne omstille seg, sier næringsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Tre års driftshvile

Pengene fra regjeringen skal sørge for at Store Norske kan utvide driften i Gruve 7 ved Longyearbyen fra ett til to skift, samtidig som det legges til rette for inntil tre år med driftshvile i Svea- og Lunckefjell-gruvene.

Årsaken til kuttene i Store Norske, er at selskapet over lengre tid har vært i en krevende økonomisk situasjon, blant annet på grunn av at kullprisen har vært lav.

Meldingen om at styret i Store Norske hadde bestemt at det skulle innføres driftshvile kom i september, etter at de hadde inngått en avtale med selskapets bankforbindelse om å begrense virksomheten i 2016.

Da kom det også frem at opptil 150 mennesker ville miste jobben som følge av dette, noe som betyr et hardt tap for det lille Svalbard-samfunnet. Totalt var det 225 ansatte i Store Norske i høst.

– Vurderer situasjonen løpende

I pressemeldingen fra regjeringen gjøres det klart at hensikten med driftshvile er å gi lokalsamfunnet lengre tid til å bygge opp nye næringer, samtidig som de vil opprettholde muligheten for oppstart hvis markedet skulle ta seg opp.

– Vi har ingen garanti for at ikke forholdene forverrer seg. Som eier i Store Norske følger vi utviklingen tett. Vi vurderer situasjonen løpende, sier Mæland i pressemeldingen.

Det årlige kapitalbehovet knyttet til driftshvile i Svea og Lunckefjell antas å utgjøre 145 millioner kroner fra og med 2017. Dersom det ikke er noen lysning i sikte med tanke på kullprisen og selskapets økonomiske situasjon,  vil det bli behov for ytterligere finansiering når avtalen med Store Norskes bank utløper ved årsskiftet 2016/2017.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå