– Trump tjener på usikkerhet. Verden skal være redd ham

Hvis USA skroter Iran-avtalen vil harde sanksjoner mot Irans sentralbank følge raskt, tror eksperter. Men i verste fall går Trump etter alle selskaper som handler med Iran og setter forholdet til Europa på en ny prøve, sier professor.


<p><b>ALLES ØYNE MOT TRUMP:</b> Den amerikanske presidenten har varslet sin beslutning om Iran-avtalen klokken 20.00 norsk tid.</p>

ALLES ØYNE MOT TRUMP: Den amerikanske presidenten har varslet sin beslutning om Iran-avtalen klokken 20.00 norsk tid.

Oppdatering: Donald Trump besluttet å trekke USA ut av atomavtalen. Les saken her. Fraværet av sanksjonene er gulroten for Iran. Og Irans forpliktelser om å begrense sitt atomprogram og gi jevnlig tilgang til inspektører, er gulroten for omverdenen.

Det er bredt ventet at USAs president Donald Trump tirsdag annonserer at USA trekker seg ut av avtalen, som Trump gjentatte ganger har kalt den «verste avtalen som noen ganger er fremforhandlet».

Mer usikkerhet knyttes til hva som skjer etterpå. Å følge opp med sanksjoner kan vise seg trøblete for Trump, fordi det kan sende USA på kollisjonskurs med EU og andre land som ønsker å opprettholde handelsforbindelser med Iran.

– Det kan oppstå et spent forhold mellom USA og Europa. Tyskerne og franskmennene ønsker ikke noe felttog mot Iran, sier Øystein Noreng, professor emeritus i petroleumsøkonomi ved Handelshøyskolen BI.

Irans sentralbank i sentrum

Sanksjonene som USA holder tilbake gjennom Iran-avtalen er utformet for å ramme landets viktige oljeøkonomi, men europeisk næringsliv og andre tredjeparter rammes også hvis sanksjonene settes ut i live.

– For at sanksjonene skal være effektive, er USAs tankegang må de bindes opp til andre land for å skvise den iranske økonomien, forklarer seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

USA har en rekke forskjellige sanksjoner mot Iran også i dag, men det er sanksjoner mot Irans mektige sentralbank som står sentralt i Iran-avtalen.

I Iran må all handel av olje- og gass skje gjennom sentralbanken, ettersom disse ressursene regnes som statlig eiendom. 

USA-sanksjonene inneholder straffetiltak mot de om gjør transaksjoner med den iranske sentralbanken – ved mindre bankene holder til i land som har redusert sine iranske oljekjøp betraktelig i løpet av de siste 180 dagene.

Slik rammer sanksjonene både Irans viktige oljeeksport og viktige handelspartnere.

– Skjer trolig umiddelbart

Dersom Trump gjør som ventet og varsler USAs vraking av Iran-avtalen tirsdag, tror Lodgaard at sanksjonene mot sentralbanken er de første som gjeninnføres.

– Det skjer trolig umiddelbart, og vil blokkere transaksjoner mellom Iran og oljekjøpere, med trussel om heftige bøter for dem som ikke etterlever USAs krav.  Så gjenstår det å se om andre land vil føye seg etter, sier eksperten.

Ytterligere sanksjoner mot tredjeparter står også på menyen, men Lodgaard sier det er naturlig at disse først varsles senere – slik at andre land får noe tid til å tilpasse seg den nye situasjonen, og eventuelt avvikle dagens handel med Iran.

Noreng mener vi kan vente oss «en strøm av vilkårlige beslutninger» fra Trump-administrasjonen.

– I verste fall innfører USA sanksjoner som går mot ethvert selskap som handler med Iran, sier han.

Trump-scenario kan gi mer usikkerhet

Men da tror også BI-professoren at europeiske ledere vil sette seg på bakbena.

– USA kan neppe tvinge den europeiske sentralbanken til å stanse handelen med Iran. Da blir det opprør. De vil heller ikke klare å hindre Kina fra å kjøpe iransk olje, mener eksperten.

Men han kan også se et scenario hvor Trump balanserer mellom sitt valgkampløfte om å trekke USA ut av avtalen, og lytte til rådgivere som advarer mot konsekvensene av sanksjoner som øker den geopolitiske spenningen.

– Det er mulig Trump vil varsler at dagens Iran-avtale ikke videreføres, men samtidig åpner for forhandlinger om nye avtalebetingelser, og fortsetter å holde igjen sanksjonene inntil noe nytt er på plass, sier eksperten.

– I så fall vil usikkerheten strekke ut i tid. Men Trump tjener på usikkerhet. Verden skal være redd for ham.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå