Fullstendig kollaps i den iranske valutaen

Iranere står i kø for å bytte til seg dollar, samtidig som myndighetene truer med fengsel for dem som handler valuta. Det skjer etter en kollaps i Irans rial.

Den iranske valutaen rial har falt til historisk lave nivåer under den økonomiske og politiske usikkerheten som nå herjer i landet, skriver CNBC.

Det har gjort at valutautvekslere er blitt tvunget til å holde stengt for å unngå lange og kaotiske køer, og folk rusher til bankene for å få tak i dollar.

Rial har mistet en tredjedel av verdien bare i år og én dollar koster 60.000 rial torsdag kveld.

Tilbake i 2013, da president Hassan Rouhani måtte iranerne ut med 36.000 rial for en dollar.

Devaluering av valutaen har pågått nærmest konstant siden den iranske revolusjon i 1979.

For å roe ned den økende panikken, meldte iranske myndigheter denne uken at de vil sette den offisielle valutakursen på 42.000 rial per dollar, og dermed gå imot markedet.

Myndighetene truer med krasse straffer, inkludert fengsling, mot dem som prøver å bytte til seg penger til en annen kurs.

Tiltaket vil holde ting under kontroll for nå, ifølge den iranske forskeren Henry Rome ved det rådgivningsselskapet Eurasia Group, som jobber mot politisk risiko.

– De endrede retningslinjene, kombinert med nye restriksjoner på beholdninger av utenlandsk valuta, vil trolig lykkes i å motvirke rialets sammenbrudd i nær fremtid, sier Rome ifølge CNBC.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå