Wall Street vedder 18.000 milliarder på at Yellen setter opp renten

Wall Street har aldri vært så sikker på at styringsrenten i USA skal settes opp.


<p><b>RELATIVT SNART:</b> Forrige uke sa sentralbanksjef Janet Yellen at «en renteheving kan komme relativt snart».</p>

RELATIVT SNART: Forrige uke sa sentralbanksjef Janet Yellen at «en renteheving kan komme relativt snart».

Investorer tror Donald Trumps seier i presidentvalget skal gi både høyere vekst og inflasjon, og har nå veddet 2,1 billioner dollar, tilsvarende massive 18.000 milliarder norske kroner, på at renten settes opp i desember.

Det har aldri vært så mange som har veddet på et rentehopp som i forrige uke, skriver Wall Street Journal.

En rekord fra 2014 ble slått, ifølge rentestrateg ved TD Securities, Cheng Chen, som viser til data fra overvåkningsorganet Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Trump-seieren gjør nå at de finansielle markedene rundt om i verden reposisjonerer seg. På Wall Street har det blitt satt rekordnoteringer, og mer «trumptimisme» ventes.

Overraskende markedseffekter

I stedet for børsras, flukt til sikre statspapirer og stigende gullpriser, har Trumps seier hittil resultert i det motsatte.

Etter sjokkseieren 8. november har USAs påtroppende president lagt de verste kontroversene bak seg, utbrodert sin politiske agenda og utløst full «trumptimisme» blant investorer – forventninger om at Trump vil føre markedsvennlig og vekstfremmende politikk preget av deregulering og skattekutt.

Ifølge investeringsstrateg Bruce Bittles ved Baird kan markedsoptimismen som så langt har herjet i kjølvannet av presidentvalget «bare være begynnelsen».

– De fleste glemmer at vi får en mer forretningsvennlig regjering, sier han til CNBC.

Høy sannsynlighet

Markedet er nå nesten helt overbevist om at det blir en renteøkning i USA i desember.

Ifølge DNB Markets er sannsynligheten for en renteheving 98 prosent.

Forrige uke sa sentralbanksjef Janet Yellen at «en renteheving kan komme relativt snart».

Den økonomiske aktiviteten har tatt seg opp fra første halvår og arbeidsmarkedet utvikler seg i positiv retning, påpekte den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen torsdag forrige uke.

Federal Reserve-sjefen unnlot imidlertid å kommentere USAs neste president Donald Trumps mulige fremtidige politikk, skriver Bloomberg.

Hun unnlot også å komme med nye signaler om hva som vil skje på rentemøtet neste måned, skriver The Wall Street Journal.

Har holdt renten uendret

På rentemøtet i september besluttet Fed å holde renten uendret. Det var det sjette strake rentemøtet uten endring i renten, i et år der banken opprinnelig hadde planlagt å heve renten hele fire ganger.

Da notatene fra møtet ble sluppet i oktober ble det kjent at flere av medlemmene i komiteen mener banken har vært for treg med å justere renten oppover.

Flere av medlemmene pekte da på at det vil være passende å øke styringsrenten «relativt snart» hvis den økonomiske utviklingen fortsetter slik komiteen forventer.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå