- Jeg kommer aldri til å fjerne formuesskatten

Finansministeren kommer ikke med julegave på forskudd til landets rikinger.

<p><b>SKATTEKLAR:</b> Finansminister Sigbjørn Johnsen sier at mange av de rikeste blir tilnærmet nullskattytere ved fjerning av formuesskatten.</p>

SKATTEKLAR: Finansminister Sigbjørn Johnsen sier at mange av de rikeste blir tilnærmet nullskattytere ved fjerning av formuesskatten.

Mens nærings- og handelsminister Trond Giske har åpnet for å kutte formuesskatten på arbeidende kapital, slamrer når finansministeren igjen den rødgrønne døren.

Fjerner all tvil

På Halvorsens konditori i Oslo - over et rekesmørbrød - fjerner Johnsen det siste fnugg av tvil:

- Vi har vurdert saken og kommet til at det ikke er aktuelt å fjerne formuesskatten. Snarere tvert om: Det er den skatten som gjør at rike mennesker i dag betaler skatt. Å fjerne formuesskatten gjøre landets milliardærer til tilnærmet nullskattytere, sier Johnsen og slår en rekke tall i bordet, som departementet har regnet seg frem til:

De 100 rikeste vil få en skattelette på 79 prosent hvis formuesskatten fjernes.

LES OGSÅ:Uten formuesskatt får Røkke 99,5 prosent i skattelette

De med over 100 millioner kroner i netto formue vil i snitt få 3,7 millioner kroner i skattelette.

- Det tilsvarer 60 prosent av skatten de betaler, sier Johnsen.

- Stein Erik Hagen er en av de rike. Han sier han vil fjerne formuesskatten, fordi den er urettferdig, og foreslår økt eiendomsskatt i stedet?

- Vi har sett på det og har ikke funnet noen modeller som kan kompensere for å fjerne formuesskatten. Eiendomsskatten vil ikke ha samme fordelingspolitiske effekt som formuesskatten, sier finansministeren.

LES OGSÅ: «Nødt til å være noen som er rike»

Han utfordrer Høyre og Frp:

- Begge ønsker å avskaffe formuesskatten. En vanlig skatteyter vil med forslagene fra Høyre og Frp komme til å betale mer i skatt enn mange av de rikeste i Norge. Hvordan kan Erna Solberg og Siv Jensen forsvare det, spør Johnsen.

Negativ for mange

Han er enig i at formuesskatten er negativ for mange, blant annet folk med normale inntekter som har arvet formuer som er bundet opp i bedrifter og bygninger.

- Ja, vi ser helt klart flere svakheter, men i stedet for å fjerne hele ordningen, har vi valgt å justere den, slik at stadig færre får formuesskatt. I 2005 var det 33 prosent av skatteyterne i Norge som måtte betale formuesskatt. Med forslaget til statsbudsjett for 2013 er det redusert til 16 prosent. Det betyr at det nå er 500 000 færre som betaler formuesskatt enn det var i 2005.

LES OGSÅ:Disse betaler mest skatt

Neste år bringer formuesskatten 16 milliarder kroner inn i statskassen.

- Med de økningene vi ser i folketrygden og den underliggende veksten i kommunene, vil i realiteten fremtidige regjeringer få rundt ti milliarder kroner i økt handlingsrom, sammenlignet med i dag. Da skal det ikke bli lett å forsvare å fjerne skatten som gjør at landets rikeste faktisk betaler skatt, sier Johnsen.

LES OGSÅ: Frp og Høyre vil fjerne formuesskatt og arveavgift

- Jeg synes skattelistene viser veldig godt betydningen av at de rikeste gjennom formuesskatten betaler en rimelig andel til fellesskapet, sier han.

Skatteligningen viser at formuesskatten utgjør en veldig stor del av hva de rike betaler i skatt.

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå