Jens visste ikke om reder-eierskapet

Statsminister Jens Stoltenberg visste ingenting om at utenriksminister Jonas Gahr Støre er medeier i tre gasstankskip – som blant annet seiler på oppdrag for Statoil.

IKKE OPPGITT: Jonas Gahr Støre har ikke oppgitt sine interesser i tre skip til Stortingets register over representantenes økonomiske interesser.
IKKE OPPGITT: Jonas Gahr Støre har ikke oppgitt sine interesser i tre skip til Stortingets register over representantenes økonomiske interesser.

Først da VG omtalte saken i dag, ble det klart for statsministeren at Støre de siste årene har fått betydelige inntekter som følge av eierpostene i partsrederiene Clipper Skagen DA og Clipper Viking DA.

Rederiene er eierselskaper for tre gasstankbåter som seiler for rederiet Solvang i Stavanger.

- Jeg ble kjent med saken i forbindelse med VGs artikkel, sier Jens Stoltenberg (Ap) til VG.

Les også:

- Ikke oppført i register

Gjennom familieselskapet AS Trestø er Jonas Gahr Støre (Ap) medeier i de tre skipene «Clipper Viking», «Clipper Harald» og «Clipper Skagen».

«Clipper Harald» er utleid til Statoil på en langtidskontrakt. Sist fredag var skipet på Mongstad og fraktet våtgass for oljeselskapet.

Familieselskapet AS Trestø, der Støre eier 25 prosent, eier 5 prosent i Clipper Skagen DA og 1 prosent i Clipper Viking DA.

Per-Kristian Foss (H) i Storitngets kontroll- og konstitusjonskomité mener Støre har holdt eierskapet i de tre gasstankskipene skjult. Årsaken er at han ikke har ført opp eierskapet i Stortngets register over økonomiske interesser.

Der står kun eierposten hans i Trestø AS oppført.

- Han må gjerne være reder for min del, men da må vi vite hvor han reder og eier, sier Foss til VG i dag.

Problematisk?

Utenriksdepartementet (UD) arbeider med flere felt som direkte eller indirekte involverer skipsnæringen: Nordområdene, miljø og norske interesser i utlandet. Havrettslige spørsmål ligger også under UD.

På spørsmål om det er problematisk at Støre har eierinteresser i redernæringen, svarer statsminister Jens Stoltenberg:

- I artikkelen framgår det at Jonas Gahr Støre har oppgitt sitt eierskap i firmaene Trestø AS og Femstø AS til Stortinget, og at han vil vurdere sin habilitet dersom det kommer en sak til behandling som er egnet til direkte å påvirke hans eierinteresser.

Les også:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå