Jernring rundt Tinghuset

Tinghuset i Oslo beleires av politi og sikkerhetsvakter mandag 3. desember.
Politiet frykter sammenstøt mellom nazister, antirasister og Oslos kriminelle gategjenger. Årsaken er at både Benjamin-drapet og et gjengslagsmål på Grünerløkka i 1999 skal opp for retten.

I sal 227 vil nynazistene Joe Erling Jahr, Ole Nicolai Kvisler og en 18 år gammel kvinne fra Hokksund stå tiltalt for å ha drept 15 år gamle Benjamin Hermansen natt til lørdag 27. januar.

Jahr og Kvisler skal ifølge tiltalen helt uprovosert ha drept 15-åringen med flere knivstikk, og påtalemyndigheten mener drapet var rasistisk motivert.

Gjeng-oppgjør

I etasjen under, i sal 127, vil syv medlemmer av B-gjengen stå tiltalt for knivstikking, vold og for å ha løsnet skudd mot to medlemmer av den rivaliserende A-gjengen. De to ble knivstukket og slått med balltre i Korsgaten i august 1999. En av de tiltalte skal også ha skutt inn i motorrommet på bilen til medlemmene i A-gjengen.

- Sikkerheten i Tinghuset vil bli skjerpet i forbindelse med disse to sakene, men nivået på sikkerheten blir først avgjort i neste uke, sier politiinspektør Stig Duaas ved Oslo politidistrikt.

Hvilke gjengmedlemmer som er på frifot, og hvem som kan tenkes å lage bråk i forbindelse med de to sakene, vil være med på å avgjøre sikkerhetsnivået. Det som er sikkert, er at alle som skal inn i salene blir sjekket med metalldetektorer. I tillegg vil salene antagelig bli bevoktet av bevæpnet politi og Tinghusets egne sikkerhetsvakter.

- Vi vil prøve å gjøre sikkerhetsopplegget så diskré som mulig. Det er spesielt at to slike saker går samtidig, sier sikkerhetssjef Arne Kvanvig ved Tinghuset i Oslo.

Storskjerm

Det er ventet svært mange tilhørere til Benjamin-saken. Pårørende, venner, pressefolk og andre gjør at rettssalen blir for liten. Tinghuset vil derfor overføre rettsforhandlingene til en storskjerm i et naborom.

- Vi håper å få overført lyd og bilde til meddommerrommet i annen etasje. I så fall er det tilhørerplass til totalt 130 personer, men en del blir reservert til pressen, sier informasjonsrådgiver Irene Ramm i Tinghuset.

På forsiden nå