Johnsen ber finansnæringen skjerpe seg

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) ber finansnæringen gi kundene bedre rådgivning.

SKJERP DERE: Finansminister Sigbjørn Johnsen kom med et stikk til finansnæringen da han talte på FNOs årskonferanse.
SKJERP DERE: Finansminister Sigbjørn Johnsen kom med et stikk til finansnæringen da han talte på FNOs årskonferanse.

I sin tale til årsmøtet i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) rettet finansministeren en alvorlig pekefinger mot finansinstitusjonenes salg av spareprodukter.

– Det er ting som tyder på at salg av spareprodukter til forbruker ikke foregår slik de bør. Undersøkelser viser at det fortsatt blir gitt råd som ikke er i kundens interesse, sa Johnsen.

Han understreket at når det kommer nye markedsmuligheter så innebærer det også nye ansvarsområder.

Autorisasjon

Finansministeren viste til at bankkunder svært sjelden blir anbefalt å betale ned gjeld. Johnsen var også bekymret over at kundene blir anbefalt å lånefinansiere investeringer i spareprodukter, men sjelden blir informert skriftlig om hva lånefinansieringen innebærer. Det avdekket Forbrukerrådet i en undersøkelse i vinter.

Finansnæringens svar på kritikken er å innføre autorisasjon for rådgiverne. Rundt 5.000 rådgivere har til nå fått autorisasjon, mens 3.000 står for tur, opplyste styreleder i FNO og Dnb-sjef Rune Bjerke.

– Jeg vil oppfordre dere til å jobbe videre med disse spørsmålene, slik at det aldri skal være noen tvil om den tilliten som skal råde på dette punktet, sa Johnsen.

Også kundene er opptatt av at finansbedriftene har en etisk forretningsdrift og gir god rådgivning. I en spørreundersøkelse TNS Gallup har gjennomført for FNO svarer 27 prosent at etisk rådgivning til kunder er viktigst når det gjelder å ta samfunnsansvar for en bank.

Forbrukslån

Finansministeren vil også at Finanstilsynet bedre skal passe på at finansinstitusjonene ikke driver aggressiv markedsføring og innvilgning av kortsiktige forbrukslån.

– På dette området gjelder det også en frarådningsplikt, og det er viktig at Finanstilsynet nøye overvåker dette sa Johnsen.

Han vil at Finanstilsynet bedre skal passe på at finansnæringen ivaretar forbrukernes rettigheter. Tirsdag sendte han forslaget om å presisere i finanstilsynsloven det ansvaret Finanstilsynet har for å se til at forbrukernes interesser ivaretas i finansmarkedene, ut på høring.

Forslaget om å lovfeste Finanstilsynets forbrukeransvar var ett av forslagene som Finanskriseutvalget kom med i sin rapport i fjor. Høringsfristen er 1. juni.

Forbrukerrådet er fornøyd med finansministerens signaler, og sier de er i tråd med rådets krav.

– Det han sa til bankene var i tråd med våre krav, både med hensyn til en lovfesting av forbrukerhensyn, bankenes salg av ugunstige spareprodukt og aggressiv markedsføring av forbrukerkreditt, sier fagdirektør Jorge B. Jensen.

Les også:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå